KARTIK (Octubre - Novembre)
         
     




La llum i les làmpares són les protagonistes de la festa.

 
Milers de làmpares i espelmes decoren tot tipus d'edificis.
     

Algunes famílies fan dibuixos amb espelmes.
   
     

Els mandales són l'element central del Mha puja
   
     


Una cercavila commemora l'entrada de l'Any Nou pels newars...

 
Les dones es posen de gala, amb els típics vestits newars.
     

Grups de música acompanyen...
 
...joves que mouen uns grans pals de bambú.
     

Després, les dones reten honors als homes
   
 
   
  TIHAR o DIWALI
   
 

El Tihar, Diwali o "Festa de les Llums" és una festa hinduista d'origen indi que es celebra tretze dies després de la lluna plena de Kartik, normalment a finals d'octubre o principis de novembre. Tihar significa literalment "fila de làmpares" i tot i que durant els cinc dies que duren les festivitats l'encesa de làmpares, espelmes i llums de tot tipus per tots els racons és la tradició més estesa i practicada, el Tihar, avui en dia és una successió de diferents festes celebrades per diferents raons. El Tihar també s'anomena Panchak Yama, perquè durant aquests dies es fan respectes d'alguna manera o altre al déu de la mort.

El primer dia, anomenat Kag Bali, és el "Dia del corb" en el què es fan ofrenes (petits plats amb fulles verdes que contenen menjar, monedes, incens i espelmes d'oli ) als corbs, que són el "missatgers de la mort" enviats per Yama. El segon dia del Tihar és el Swan o Sho Puja, el "Dia del gos", en el què es fa homenatge als gossos, tant als domèstics com als famèlics i pollosos que durant tot l'any deambulen abandonats pels carrers. Es creu que el gos és el guardià de les portes del reialme de Yama. Aquest dia els gossos són tractats amb especial respecte: se'ls alimenta com a reis, se'ls hi col·loquen flors i garlandes al voltant del coll i se'ls hi posa tika vermella al front en senyal de benedicció.

El tercer dia, anomenat Laxmi Puja és el més important i el que dóna sentit a la festa, doncs està dedicat a Laxmi, deesa de la salut i la fortuna, coneguda popularment pel seu amor a la llum. Durant el matí és ret homenatge a la vaca, la forma visible de la Deesa Laxmi. Les vaques són banyades, alimentades amb fruits i dolços, decorades amb garnaldes de flors al voltant del coll i venerades mostrant-los respecte i devoció. Aquest és el dia pel que el fil de la bona sort, que durant el Janai Purnima els homes i les dones es posen a la munyeca, es lliga a la cua de la vaca per demanar-li ajuda després de la mort del cos. Durant el dia les cases es preparen per rebre la visita de Laxmi, que els ha de portar salut i fortuna per a tot l'any, protegint els diners de la casa i el magatzem de gra. Només aquelles cases que estiguin convenientment adornades, netejades i il·luminades amb llums de tot tipus rebran la visita de la deesa Laxmi. Es fan ofrenes (puja) a la imatge de Laxmi que hi hagi a la casa i que aquell dia es col·loca en lloc visible. Durant la nit les parets, portes i finestres de cases, temples i altres edificis són guarnides amb milers de fileres de les tradicionals làmpares nepaleses, una copa daurada o de fang amb oli encès per una metxa de cotó. Durant aquest dia grups de dones i nens recorren els carrers cantant la canço Bhailo, recollint diners i dolços per les cases, encenent bengales i fents esclatar petards.

El quart dia es celebra de diferent manera segons la comunitat. Alguns fan honors als bous, com a les vaques el dia anterior, en un ritual anomenat Goru Puja. Els seguidors de Krishna celebren el Gobhardan Puja, una cerimònia religiosa al matí.

Però la festa més rellevant és el Mha Puja, una celebració que precedeix l'any nou dels newars. El Mha Puja, literalment "ofrena al propi cos o a un mateix" és una celebració familiar per la que els newars purifiquen el cos i la ment en la que es demana l'iluminació a través de rituals antics. Es celebra de nit, quan tota la familia es reuneix en una habitació buida de la casa convenientment netejada i pintada amb color terra on el pare fa un mandala per a cada membre de la familia. Els mandales són dibuixos amb dissenys geomètrics fets al terra amb sorra fina i decorats amb pols ocre. Estan creats a base de cercles concèntrics fets amb arròs i rodejats per vuit làmpares d'oli que simbolitzen la vida humana i la il·luminació. Quan el Mha Puja acaba, comença un gran àpat que dóna la benvinguda a l'antic any nou pels newars.

El cinquè dia coincideix amb l'any nou newar, que és celebrat per aquesta comunitat de manera reivindicativa amb una cercavila político-festiva pels carrers del barri vell de Kathmandú i en la que participen representants de partits polítics, associacions, escoles, bandes de música... i en la que es fan moure circularment uns altíssims pals de bambú que estan coronats amb banderes i mates de cabell. La cercavila compta amb la presència de milers de persones ataviades amb els vestits tradicionals. Aquest dia també es celebra el Bhai Tika, literalment "Benedicció del germà", pel que qualsevol home, sigui de l'edat que sigui, és beneït i adorat per les seves germanes que li desitgen prosperitat en l'any que comença i una vida llarga i saludable. Els germans s'assenten devant les ofrenes i els mandales fets la nit anterior, mentre les dones els tiren aigua i oli pel cap per protegir-los del Mal i els adoren amb arròs, fruits, collars de flors i làmpares d'oli i incens. Al final la germana fa la tika al front del germà amb pintures de tots colors en senyal de benedicció i comencen els intercanvis de regals, diners i roba. Aquest últim dia la família sencera s'uneix per compartir els darrers moments de la festa tot jugant llargues partides de cartes.


Text i imatges:
Manel Carrera

Les imatges més petites han estat extretes de la xarxa.


Enllaços relacionats amb aquesta festa:

Dashain-Tihar http://www.dashain-tihar.com