Calendari: Festes de Tardor > Festes de Sant Galderic > Festes

Festa de Sant Galderic

Dibuix de sant Galderic

Monòlit de Sant Galderic

Ofrena de fruits

Concurs de Fangar 2009

Els habitants del pobles d'Esponellà, Porqueres, Serinyà i Fontcoberta celebren conjuntament una festa dedicada al patró dels pagesos catalans que combina les activitats relacionades amb la cultura pagesa, com el campionat comarcal de fangar, amb els actes religiosos dedicats a aquesta divinitat relacionada amb la pluja.

Els habitants de diversos municipis del Pla de Martís (Esponellà, Porqueres, Serinyà i Fontcoberta) celebren, cada any pels volts del 16 d'octubre -el 12 d'octubre quan el 16 no és festiu- una festa dedicada al primigeni patró dels pagesos catalans: Sant Galderic.

La festa es celebra des del 12 d'octubre de 1990 i la seva organització és rotativa: cada any toca a un ajuntament diferent de portar-la endavant.

Estructura ritual de la festa

Un dels espais de la festa és el monòlit que hi ha en l'encreuament dels quatre municipis que formen el Pla de Martís (una plana agrícola extensa a l'interior del Pla de l'Estany): Serinyà, Porqueres, Esponellà i Fontcoberta. Es tracta d'una estàtua dedicada a Sant Galderic i que simbolitza la unió d'aquests quatre pobles.

Al migdia té lloc una missa cantada davant el monòlit de Sant Galderic al Pla de Martís, que compta amb una ofrena de fruits del camp. Els assistents a la missa porten tot tipus de fruits del camp que dipositen als peus del sant.

Tot seguit tenen lloc diversos concursos relacionats amb el món de la pagesia. Des del 1999, es celebra el Concurs Comarcal del Fangar. Es tracta d'un concurs que té per protagonista a la fanga, un tipus d'eina agrícola que serveix per remoure i arirejar la terra. Des del 2009 també se celebra el Concurs de Pagesia Comuna, un conjunt de proves al voltant de les feines bàsiques al camp.

Acabats els jocs es fa el tradicional dinar de germanor a la roureda del bosc d’Espolla.

La festa compta també amb dues tradicions musicals: una audició i ballada de sardanes amb música de cobla en directe i un recital de cançó improvitzada.

L’any 2015, per fer més visible la celebració, es va posar en marxa una tractorada per la comarca, liderada per la imatge de Sant Galderic feta amb bronze. La corrua de tractors recorre els quatre termes i fa parada al monòlit de Sant Galderic on es fa la benedicció.

Cada any la imatge del sant és custodiada per un dels quatre pobles que celebren conjuntament aquesta festa: Esponellà, Fontcoberta, Serinyà i Porqueres.

Goigs de Sant Galderic i Himne a Sant Galderic
Diversos autors, / Patronat de Sant Galderic