NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 24 de maig de 2019 | Susanna | Dia Mundial sense Cotxes    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Granada (Pentecosta) > Desfilades de colles, cors o corals


Estris gegants
Els fusells de la gresca
Barcelona (el Barcelonès), Pasqua Granada


Exvot de la comitiva dels Xatus de Barcelona (1855)


Passat sota el foc amb una maça


Pala, forquilla, ganivet i cullera


Timó/destral a la Barceloneta


Agulla de fusta per teixir xarxes


Graelles per coure carn al Raval


 

Una de les singularitats de les cercaviles de grups festius que cada any tenen lloc en diversos barris de Barcelona per Pasqua Granada són les reproduccions gegants d'estris de cuina (forquilles, ganivets i culleres) i d'eines d'oficis, com destrals, serres o claus angleses.

La Festa dels Cors o Festa de les Corals és una singular celebració popular, nascuda en alguns barris de Barcelona i única a Catalunya, que té lloc per Pasqua Granada.

La protagonitzen les Agrupacions Corals Humorístiques o Cors, colles d'homes de la Barceloneta i el Raval. Comença divendres o dissabte al matí quan els membres de les colles, amb el seu vestit que els caracteritza, surten en cercavila i desfilen pels carrers per acomiadar-se d'amics, familiars i veïns. Se'n van a passar dos dies de gresca fora de la ciutat i tornen dilluns, moment que aprofiten per desfilar pels carrers de nou, aquesta vegada ben guarnits i amb els productes que han adquirit al poble on han passat el cap de setmana.

La principal singularitat d'aquestes agrupacions és que durant les cercaviles de divendres i dilluns al matí (sortida i arribada de les colles) duen a les seves espatlles, a mode de fusell o escopeta festiva, uns estris de grans dimensions, sovint fets de fusta.

Al barri del Raval hi predominen els estris pertanyents a la cuina i el menjar com graelles, culleres, forquilles, paelles, morters, ganivets, etc També s'hi poden veure altres estris gegants que reprodueixen atuells o eines d'oficis, com serres, claus angleses, pales, destrals, forques, maces, pics o navalles.

A la Barceloneta hi predominen, en canvi, les eines relacionades amb els oficis del mar, pescadors, mestres d'aixa, estibadors, mariners. S'hi poden veure, per exemple, timons, rems, destrals, agulles de fusta per reparar xarxes, etc

Origen de la presència d'aquests estris

Cal cercar l'explicació de la presència d'aquests atuells en la cercavila festiva que feien les colles de Sant Muç fins a Rubí al segle XIX per fer-hi una menjada popular.

Explica Joan Amades, en relació a l'Aplec de Sant Mus que les colles desfilaven cadascuna pel seu compte fins a l'ermita, passant pel centre de Barcelona, fent molta gresca i alegria.

L'estructura d'una colla estàndard era la següent: davant de tot hi havia uns genets a cavall; tot seguit desfilaven els membres més alts de la colla amb uns estris gegants i de fusta, un amb una gran cullera de fusta al coll, a tall d'escopeta; un altre amb una forquilla; un tercer amb un ganivet; i finalment un altre amb un pa de barra; després desfilaven tots els membres de la colla, afilerats i en dues rengleres. Finalment hi havia animals de càrrega i carros de vela que traginaven tots els estris de cuina necessaris per a fer l'àpat a l'ermita.

Text i fotografies: Manel Carrera i Escudé


  2176 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  

Festa dels Xatos
Puigventós, Eduard / Ajuntament de Rubí, Àmbit d’Identitat i de Projecció Exterior
Aquesta publicació és un bon exemple del valor que ens aporta la recuperació ...Coordinadora de Grups Corals de la Barceloneta
http://ca.wikipedia.org/wiki/Coordinador...
Barcelona (el Barcelonès)
Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2019 festes.org