NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Fogueres d'andròmines


Festa de Sant Joan
Revetlla popular al voltant de la foguera
Barri del Poblenou, Aj. Barcelona (el Barcelonès), 23 de juny


Foguera al Poblenou


Foguera en un carrer de Barcelona


Tirant petards al costat de la foguera


La foguera encesa


Ball rodó al voltant de la foguera


Dos enamorats, amb el foc darrera


 

Com en altres barris de la ciutat de Barcelona, el del Poblenou, al districte de Sant Martí, celebra la revetlla de Sant Joan amb l’encesa d’una foguera que és l’eix d’una festa que acaba amb l’anada al mar per prendre-hi un bany i veure com el sol balla per l’horitzó.

La principal característica de la festa de Sant Joan a la ciutat de Barcelona ha estat històricament la realització de fogueres d’andròmines. Les fogueres barcelonines, com en altres indrets, són piles desordenades de trastos vells i tot tipus de materials inflamables (mobles inservibles o trencats, caixes buides, etc.) que es van guardant a casa durant tot l’any i que aquest dia es treuen, s’apilonen i es destrueixen al foc de les flames.

Les fogueres de Sant Joan tenen un marcat caràcter col·lectiu i socialitzador, tant en la recapta del material (tasca que fan col·lectivament els veïns) com en el tipus de festa que es desenvolupa al voltant del foc. Antigament n’hi havia en moltes de les cruïlles de carrers del barri de l’Eixample i a les places i els descampats dels barris de la Barceloneta, Sant Gervasi, Sants, Gràcia, el Guinardó i d’altres. De fogueres, també se n’havien fet en diferents indrets elevats de Barcelona perquè fossin ben visibles, com el Tibidabo, Montjuïc o el turó de la Rovira.

La instauració d’un sistema organitzat de recollida de trastos vells per part de l’Ajuntament, la progressiva pavimentació dels carrers i la substitució de les llambordes per l’asfalt, les traves legals i administratives que en cada nova edició l’Administració local ha posat a la construcció espontània de fogueres en nom de la seguretat i la comoditat, així com l’intent de convertir Barcelona en una ciutat de disseny a partir del 1992, han fet que en els darrers anys la festa de Sant Joan hagi anat perdent les fogueres com a element central.

Avui la festa de Sant Joan a Barcelona es caracteritza per l’anada massiva a la platja en família o en grups d’amics per sopar-hi, menjar coca i beure cava, fer esclatar petards, encendre una petita foguera, prendre el primer bany de l’any al mar i estar-s’hi fins a veure sortir el sol per l’horitzó. També els terrats dels edificis de la ciutat s’omplen aquesta nit de grups d’amics i familiars que hi celebren una revetlla particular, gastronòmica i pirotècnica.

De fogueres grans, amb el permís administratiu corresponent, se’n fan poques, tot i els moviments veïnals i populars per recuperar-les. La majoria de fogueres de Sant Joan a la Barcelona actual es fan als barris i moltes són enceses amb la flama del Canigó.

La seqüència ritual

Una d’aquestes fogueres és la que es fa al barri del Poblenou, al districte de Sant Martí, i que organitza des de fa anys la colla del Drac del Poblenou. Els dies previs a Sant Joan s’apilonen les andròmines i el dia 23 a la nit es va fins a la foguera i s’hi cala foc. Des de l’any 2012 la foguera l’encén el Fènix, una nova bèstia festiva del barri que encén el foc de Sant Joan, mor per Tots Sants i reneix de les seves pròpies cendres per Nadal, coincidint amb el solstici d’hivern.

La foguera del Poblenou es construïa tradicionalment amb andròmines aportades pels veïns en algun descampat del barri, habitualment en algun carrer del barri de Taulat, a escassos metres del mar, en un indret conegut amb el nom de Camp de la Feli. Des de l’any 1996 la colla inicia una lluita per tal que l’Ajuntament instauri, en algun lloc del barri, un espai permanent i condicionat arquitectònicament per tal de poder-hi construir i cremar la foguera de Sant Joan i, d’aquesta manera, poder assegurar la continuïtat de la festa.

La festa de Sant Joan del Poblenou, que es desenvolupa al voltant d’una foguera de barri, feta amb la participació de tots els veïns, ens mostra que és un espai tradicionalment obert, de socialització, festeig, diversió comuna i responsabilitats compartides.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Manel Carrera


  2910 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Les mil cares del foc
Diversos autors, / EADOP de la Generalitat de Catalunya
Catàleg d'aquesta exposició, que va ocupar les sales del Palau Robert durant ...

comprar
La nit de Sant Joan a Barcelona
Diversos autors, / Ajuntament de Barcelona i Angle Editorial
No hi ha dubte que la nit de Sant Joan, vinculada al solstici d’estiu i ...

comprar
Focs a la Mediterrània. I Simposi Internacional Focs Festius de la Mediterrània
Diversos autors, / Editorial Afers
Aquest llibre recull les ponències, les comunicacions, les presentacions ...

llegir
El foc, usos i pràctiques
Grau i Martí, Jan / Jornades sobre la Fia-Faia
El foc té un simbolisme molt ampli i malgrat sovint oblidat, ens ha deixat ...



Colla del Drac del Poblenou
http://www.dracpoblenou.cat/
Barcelona (el Barcelonès)
infodrac@dracpoblenou.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org