NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 5 de maig de 2024 | Juliana    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Santa Catalina > Rajoles devocionals


Rajoles de La Beata
Ceràmica protectora
Valldemossa (Serra de Tramuntana), Tot l'any


Carrer del nucli antic


Rajola i llum


Rajola de La Beata


 

Els carrers del nucli antic de la vila natal de la beata mallorquina per excel·lència, Catalina Tomàs, són plens de petites rajoles de ceràmica guarnides que, situades a les entrades de les cases, demanen la seva protecció.

Valldemossa és una petita població mallorquina situada a l'inici de la Serra de Tramuntana. És la vila on va néixer Catalina Tomàs, una santa cristiana coneguda popularment per La Beata o per Sor Tomaseta, un diminutiu que fa referència al fet que quedà orfe de ben petita i morí molt jove.

La figura de santa Catalina Tomàs és molt present en la cultura popular mallorquina, i especialment a Valldemossa. La seva casa natal, al Carrer de la Rectoria 5, s'ha convertit en capella, i cada any a finals de juliol Valldemossa fa una gran festa en honor seu. La santa és recordada també, en moltes cases dels estrets carrers del nucli antic del poble amb unes rajoles de ceràmica.

La vida de La Beata, en rajoles

En efecte, als portals d'entrada de les cases del barri vell de Valldemossa, ben guarnits amb plantes tot l'any, hi ha unes rajoletes amb representacions de moments de la vida de la santa, especialment quan era jove. Els dibuixos retraten diversos episodis de la infantesa de La Beata, com la seva trobada amb dos àngels o el passeig que fa amb un ermità amb una gerra a la mà.

Aquestes estampes de ceràmica estan fixades a la paret i moltes tenen a sobre un llum que, de nit, les il·lumina perquè siguin visibles. Es tracta de rajoles devocionals, doncs moltes d'elles duen la inscripció: "Santa Catalina Thomàs pregau per nosaltres".

Les rajoletes es començaren a posar a partir de 1962 en motiu d'una exposició d'aquestes peces que tingué lloc aquell any durant les festes.

Text: Redacció festes.org

Fotografies: Arxiu festes.org




Estampes protectores
La presència d'estampes protectores a les portalades de les cases és comuna a diverses religions. Els hinduistes, per exemple, les tenen de paper i les posen només en motiu de determinades festivitats, com el Naga Pachami. Els jueus, en canvi, també tenen un altre tipus d'icona protectora fixe incrustada a l'entrada de cada casa, anomenada Mezuzah.


  1947 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  








Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org