NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 9 de novembre de 2024 | Sant Crist de Balaguer    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Festes de Sant Elm > Cucanyes de pal


Cucanyes marítimes
Jocs al voltant del màstil
Diferents poblacions, Tot l'estiu


Fent equilibris a Cadaqués


Untant el pal amb sèu a Cadaqués


Intentant arribar al pollastre


Cucanya al port de Cotlliure


Intentant arribar a la bandera


Cucanya de les cintes a Flix


 

Un dels jocs populars més presents en les festes aquàtiques són les cucanyes que es fan al voltant d'un llarg pal de fusta ensabonat, tradicionalment els màstils o "arbres" de les embarcacions de vela. La temporada de cucanyes marítimes comença per sant Elm, el 2 de juny, i dura tot l'estiu.

Cucanyes damunt l'aigua

El mot cucanya designa una "antena llisa i ensabonada per la qual s'ha d'enfilar o caminar el qui vulgui obtenir el premi col·locat al capdamunt d'aquella" o bé "espectacle de festa popular que es celebra amb les temptatives per a obtenir el premi pujant o caminant per la dita antena."

Tradicionalment, les cucanyes se celebren amb els pals principals, arbres o mastils de fusta procedents d'alguna embarcació de vela, que és untat amb llard, sèu, saïm o sabó, motiu pel qual aquests jocs són coneguts per pal enseuat (Cadaqués) o pal ensabonat (Terres de l'Ebre). A Menorca l'anomenen "joc del capellet" perquè a l'extrem del pal hi ha un barret (capell).

Els participants han d'evolucionar a través del pal i arribar a tocar un objecte que hi ha a l'extrem. Fins no fa gaire a la punta del pal s'hi col·locava un animal viu, un pollastre o ànec que s'enduia com a premi cap a casa qui aconseguia tocar-lo, però modernament s'ha substituït per un pollastre de plàstic, una bandera, un barret o diverses cintes. A Flix, per exemple, el pal ensabonat que es fa al riu Ebre en el marc de la festa major, també s'anomena cucanya amb cintes i consisteix en caminar per damunt del pal fins a aconseguir agafar una de les tres cintes que hi ha a l’extrem. Cada cinta té un premi diferent, que antigament era en espècie (un conill, un pollastre, embotits, etc.) i que actualment és en metàl·lic.

De cucanyes se'n celebren arreu del país, sempre en el marc de festes populars, especialment les que tenen lloc durant els mesos més calorosos de l'any. El tret de sortida de l'època de les cucanyes és per sant Elm, el 2 de juny. Com que és protector contra els llampecs que poden caure damunt d’un vaixell en el transcurs d’una tempesta en alta mar, dos dels jocs aquàtics associats a la seva festa són les cucanyes que es fan amb els pals, "mastils" o arbres de les embarcacions.

Hi ha dos tipus de cucanyes marítimes, la cucanya de pal estès i la cucanya de pal dret.

Cucanya de pal estès

Consisteix a posar un pal ensabonat horitzontalment sortint una mica d'algun punt fixe de la costa, ja sigui el moll del port o de qualsevol roca.

Una variant de la cucanya de pal estès consisteix a posar un pal horitzontalment entre dues barques al bell mig del mar, que el participant ha de travessar caminant, amb la dificultat afegida que el pal es belluga constantment.

Cucanya de pal dret

Consisteix a plantar al fons del mar el pal de barca més alt que es trobi. Una vegada clavat al fons del mar, el pal s'unta de sabó o sèu.

Els que participen d'aquesta modalitat de cucanya s'hi acosten amb una barca o bé nedant i han d'anar provant de pujar-hi des de l'aigua per tal d'aconseguir el premi que hi ha al capdamunt.

Text i fotografies: Redacció festes.org


  1344 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  








Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org