NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 28 de març de 2024 | Càstor    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Altres festes de gener


Les minves de gener
Costums festius quan baixa el nivell del mar
Diferents poblacions, Mitjans-finals de gener


El mar és en calma


El nivell de l'aigua baixa considerablement


Un bon moment per anar a buscar garoines


Cartell de l'encesa de talaies 2020


Talaia encesa. Foto: Joan Roig


Concurs de passanelles de Cadaqués


 

Cada any al mes de gener es produeix, a tota la costa catalana, una considerable baixada del nivell del mar coneguda amb el nom de "minves de gener". Aquest fenomen ha originat diversos costums gastronòmics, jocs populars i, fins i tot, actes reivindicatius.

Les minves de gener

Minves de gener és el nom amb què es coneix popularment un fenomen observable a tot el Mediterrani occidental que consisteix en la considerable baixada del nivell del mar (entre 10 i 40 cm) que té lloc cada any durant el mes de gener. Solen durar entre una i dues setmanes i habitualment es produeixen més aviat cap a mitjans o finals de gener.

Aquest descens del nivell de l'aigua està relacionat amb les altes pressions atmosfèriques d'un anticicló hivernal que arriba puntual cada mes de gener, provocant uns dies molt freds però assolellats i una mar en absoluta calma, motiu pel qual el fenomen també és conegut per "calmes de gener". També es coneix per "seques de gener", perquè en baixar el nivell del mar, les roques i les algues queden fora de l'aigua i s'assequen.

Àpats, jocs i reivindicacions

Als trams de costa rocallosa, aquest descens del nivell de l'aigua enmig d'un temps de relativa bonança meteorològica i marítima s'ha aprofitat històricament per celebrar un dels ritus gastronòmics més populars de l'hivern: la garoinada. Es tracta de trobades de caràcter festiu en què colles d'amics o familiars es reuneixen en cales, platges, barraques i cases particulars per anar a buscar (amb les minves de gener les garoines són més fàcils d'agafar), i després menjar aquests animals marins recoberts de pues que viuen a les roques.

Aprofitant les minves de gener, en alguns trams de costa es fan enceses simultànies de totes les talaies i altres torres de guaita i defensa, en un intent per donar a conèixer aquestes singulars construccions al mateix temps que s'aprofita per denunciar alguna situació injusta del món. Si l'encesa és diürna es fan servir pots de fum de color situats al capdamunt de les torres mentre que si són nocturnes s'encén un petit foc o bengala. Així, des de l'any 2017 s'encenen una cinquantena de talaies, torres de vigilància i castells de la costa mallorquina. L'acte se celebra sempre en plena època de les calmes de gener i a prop del 12 de gener, data de la mort de Joan Binimelis, astrònom manacorí que ideà les talaies per alertar de les ràtzies dels pirates.

La calma del mar també se sol aprofitar per jugar al vell i popular joc de llançar una pedra planera damunt la superfície de l'aigua de manera que faci el major nombre de salts possibles. A Cadaqués (l’Alt Empordà) se celebra el "Llançament de Passanelles", un joc basat en el costum popular de fer botar una pedra pissarrosa per sobre la superfície del mar. Els llançadors se situen davant de deu carrils delimitats per boies davant la platja Gran de Cadaqués, i agafen quatre pedres per jugar. Cada llançament configura, segons la distància obtinguda i el nombre de bots realitzats, una nota musical. Amb tots els llançaments es crea un registre acústic amb el qual s’elabora una composició musical que s’interpreta al final del matí a la mateixa platja. Va començar l'any 1996 aprofitant el fenomen de les minves de gener, tot i que en els darrers anys s’ha celebrat un dissabte del mes d'abril.

Text: Redacció Festes.org


  1014 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Memòries del gust. La cuina familiar al Pla de l'Estany
Fàbrega i Colom, Jaume / CCG Edicions
Aquest llibre és, en primer lloc, la memòria d’allò que hem menjat. Josep ...




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org