Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Feliu > Festes majors

Festa major

El ball de Nans i Gegants

Un nan en un cercavila

El CutringTer

La baixada de carretons

La festa major de Torelló, que es celebra en honor de Sant Feliu, la protagonitzen les esbojarrades propostes festives del col·lectiu “Deixebles de Sant Feliu”, d’entre les que destaquen el Poliphilo, la baixada de carretons, el Rimini i la Porronada, un esbojarrat correbars popular que algun any ha acabat amb aldarulls.

Acte de la diada de sant Feliu

La festa major de Torelló es celebra cada any pels volts de l’1 d’agost, diada del patró de la vila, Sant Feliu. Aquell dia, festa local a la població, és el dia central de la festa major i es celebra amb l’ofici religiós, el passant i el ball de gegants, grallers i nans, primer pels carrers de la vila i després davant de l’Ajuntament amb música de cobla. Aquesta mateixa tarda també hi ha una concentració i baixada de carretons pels carrers de Torelló, audició de sardanes i una obra de teatre a càrrec d'una companyia local. La festa del dia 1 d'agost acaba amb un concert i ball d’orquestra.

Deixebles de Sant Feliu

Pèrò si la festa major de Torelló és coneguda arreu és per tot el seguit d’estrambòtiques propostes lúdico festives que organitzen els Deixebles de Sant Feliu, una entitat que es proclama hereva del sant patró i que és l’ànima de les festes. D’entre les seves esbojarrades convocatòries, destaquen el “CutringTer”, una baixada pel riu Ter amb tot tipus d’embarcacions; el “Polifang” una batalla festiva entre dones que té lloc en un espai ple de fang; el “Poliphilo”, un joc que es desenvolupa a la plaça vella entre dos equips que han de fer-se gol amb una pilota de grans dimensions i que sol acabar amb esbatussades a causa de l'afluència massiva de participants; la “Festa del batre i la civada” o “Porronada” que és un correbars molt popular i que inaugura el capgròs Porrona des del balcó de l’Ajuntament i que alguns anys ha acabat amb aldarulls amb la policia; un campionat de volei platja; un concurs de guitarra sense guitarra; i el “Rimini”, un fi de festa ben especial que consisteix en proves de resistència alcohòlica entre les diferents colles del poble i que es desenvolupa a la zona esportiva.

Text:Redacció festes.org

La Reial fàbrica de vaixells de Sant Feliu de Guíxols (1715-1721)
Pujol Hamelink, Marcel / Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols-Arxiu Municipal / Diputació de Girona
Aquest llibre vol donar a conèixer un aspecte poc conegut de la història ...

comprar
La marina catalana a la Baixa Edat Mitjana. Sant Feliu de Guíxols, un port excepcional en la construcció i carenat de coques, naus i naus grosses
Pujol Hamelink, Marcel / Diputació de Barcelona i Institut d'Estudis Catalans
La vila de Sant Feliu de Guíxols va viure un període d'enorme prosperitat ...