NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimarts, 16 d'abril de 2024 | Engràcia    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Estiu > Concursos > Baixades d'andròmines


Baixades d'andròmines
Passió per la velocitat i el perill
Diferents poblacions, Festes majors d'estiu


Es fa tot tipus de vehicles


Un vehicle coet


Els participants sovint es disfressen


Carretó anti-Figo


Un vehicles de tres rodes


Un vehicle amb forma de llapis


Un carretó vaixell


El Prestige


La Transsegre de Balaguer


La Davallada als Inferns


La Baixada de Llits de Sant Feliu de Codines


 

Moltes viles celebren, en el marc de la festa major o en d’altres moments del calendari festiu, unes peculiars curses que cada cop compten amb més adeptes. Es tracta de descensos vertiginosos amb estrafolaris vehicles sense motor per rius o carrers costeruts i que que hom coneix popularment amb noms diversos.

Estructura i funcionament

Aquestes baixades o curses es realitzen amb vehicles de construcció pròpia, sense motor i fets amb materials de rebuig i andròmines de tot tipus. En la gran majoria d’aquestes curses la forma final del vehicle resta totalment obert a la imaginació de cada equip participant. La majoria tenen formes semblants a cotxes i motos, però també s’hi poden veure coets, vaixells i fins i tot altres construccions més elaborades. En algunes curses i per raons de seguretat, les característiques del vehicle estan mínimament regulades i s’exigeix que, per exemple, tingui tres rodes i un sistema de direcció i frenada fiable. En molts indrets els vehicles són dissenyats en clau carnavalesca i amb motius d’actualitat, de manera que esdevenen instruments per a la sàtira política i social, retrats de determinats esdeveniments de la realitat local, nacional o internacional.

Aquestes curses apofiten les particulars característiques de determinats indrets de la vila on tenen lloc: els pendents pronunciats de determinats carrers, els meandres d’un riu, etc. Els participants es deixen anar a gran velocitat, arrossegats per la força de la gravetat, pendent o corrent avall i només han d’esquivar les corbes i els obstacles que puguin trobar pel camí. Els vehicles, que no poden dur pedals ni cap altre sistema propulsor, tampoc poden ser empesos en cap moment de la cursa, ni al principi ni durant el trajecte.

El vehicle disposa d’una o més places que ocupen els que efectuen el descens, sovint els mateixos que han construït el vehicle. Els integrants dels equips han d’acomplir unes mínimes condicions de seguretat (portar casc, ser major d’edat el conductor, roba llarga, etc) i una màxima, passar-ho tant bé com sigui possible amb els demès companys de viatge. Per això, no és difícil que aquestes curses esdevinguin sovint celebracions amb alguns elements propis del carnestoltes, amb aparició de disfresses de tota mena i burles cap als poders establerts.

Les curses són competitives i tenen diferents modalitats de premis. En primer lloc es recompensa la velocitat -es dóna un premi al vehicle que arriba primer a baix-, en segon lloc a la creativitat – es premia el vehicle més original- i finalment es premia la millor posada en escena, és a dir, la davallada més divertida i esbojarrada.

Mapa de les curses d’andròmines

Aquestes curses s’anomenen de formes diferents segons el tipus de vehicle i la població on es celebrin.

S'anomenen Baixades d’Andròmines a Terrassa (el Vallès Occidental), Badalona (el Barcelonès), Calaf (l’Anoia), Piera (Anoia), Sant Julià de Cerdanyola (el Berguedà), Avià (el Berguedà), Torrelavit (l’Alt Penedès), Borredà (el Berguedà), Premià de Mar (el Maresme), Nou Barris (Barcelonès), el Masnou (el Maresme) o pels rius que passen per Sant Vicenç de Castellet i Navarcles (el Bages), Torelló (Osona), Tortosa i Amposta (el Montsià), etc.

Es coneixen amb el nom de Curses o Baixades de Carretons a Caldes de Malavella (la Selva), Torrelles (el Baix Llobregat), Sant Pau d'Ordal-Subirats (l'Alt Penedès), Cerdanyola (el Vallès Occidental), Sant Esteves Ses Rovires (el Baix Llobregat), Santa Eugènia de Berga (Osona), Santa Perpetua de la Moguda (el Vallès Occidental), Canovelles, Llagostera, etc.

A Alforja (el Baix Camp), Vallirana (el Baix Llobregat), Vic (Osona), Sant Julià de Lòria (Andorra), Castellar del Vallès (el Vallès Occidental), en diuen Baixada o Curses de Trastos.

A Sant Feliu de Codines (el Vallès Oriental) i Castellserà (l'Urgell) les anomenen Baixades de Llits, doncs els carretones tenen aquesta forma.

A Benavarri (la Baixa Ribagorça) i Ondara (la Marina Alta) hom en diu Carricotxes i a Dosrius (el Maresme) Baixada de cotxes boixos.


Algunes curses de renom

El que va començant essent una cursa d’un grup d’amics amb cap més intenció que la de passar una bona estona s’ha convertit, en alguns casos, en un gran esdeveniment que ha traspassat les fronteres municipals fins a esdevenir punts de trobada i diversió per a gent vinguda de diferents indrets.

D’entre les curses més famoses destaca la Transegre de Balaguer, que cada any el segon cap de setmana de juliol, convoca a milers de participants en una de les baixades amb andròmines pel riu Segre més concorregudes i esbojarrades de les que es fan. També són molt conegudes Baixada de Llits de Sant Feliu de Codines, que consisteix en una baixada amb d'andròmines en forma de llit pels carrers aprofitant les fortes pendents del municipi i que té lloc el cap de setmana abans de la festa major, és a dir, a mitjans del mes de setembre. També tenen força renom els Carricotxes de Benavarri, una concorreguda i ja tradicional baixada de carricotxes, vehicles sense motor que fa la gent del municipi amb les formes més diverses i que condueixen disfressats en el marc de la festa major amb motiu de la festivitat del patró Sant Medard, pels volts del 8 de juny.

D’entre les modalitats de curses més novedoses hi ha la Davallada als Inferns organitzada per l’àrea de joventut del Consell de Mallorca. Es tracta d’un seguit de curses -les semifinals- que es realitzen en diferents municipis de l’Illa de Mallorca (Alcudia, Andratx, Banyalbufar, Binissalem, Capdepera, Llubí, Manacor, Petra, Porreres i Santanyí) i una gran final amb els millors vehicles.

Aquestes curses són imaginatives manifestacions festives que canalitzen l'amor dels catalans pels vehicles, la velocitat i el perill, per l’aventura i la caiguda lliure. Les curses permeten portar la competitivitat humana al terreny de lo lúdic i contribueixen a desenvolupar el treball i la diversió en equip, al mateix temps que entrenen la creativitat i habilitat dels qui hi participen.

Text: Manel Carrera

Fotografies: Torrelles.com, Santfeliudecodines.org, Davallada.net i Caldes.org


  11642 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  








· La Baixada de llits a Sant Feliu de Codines (el Vallès Oriental)

· Davallada als Inferns (Mallorca)




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org