Calendari: Festes d'Estiu > Altres festes de setembre > Festes majors

Embriagats amb el ball de la bola

Paellada popular

Jugant a l'Espai Patufet

Ball de Diables de Sabadell

El Ball de la Bola

El primer cap de setmana de setembre és la data assenyalada per a la Festa Major de Sabadell, una celebració que compta amb un amplíssim ventall d'activitats. Un dels esdeveniments més esperats de la festa és el Ball de la Bola, una dansa que es balla amb un còctel explosiu de cervesa, gasosa i rom amb un esponjat de sucre sòlid.

La seqüència ritual

Divendres, pregó i revetlla popular amb diversos concerts. Dissabte al matí, matinada amb els grallers i a la tarda, cercaviles de cultura popular, amb la participació de tots els grups locals i els de la ciutat convidada. Dissabte al matí els fogons comencen a cremar, per què a partir del migdia arribin els milers comensals que es calcula degusten la Paella Popular al Parc Catalunya.

Diumenge al matí, matinada amb grallers i a la tarda, celebració d'una Cursa Popular, que té lloc des de 1979. Al vespre, cercavila infernal amb les colles de diables. Dilluns al vespre, castell de focs de cloenda.

Les activitats complementàries estan organitzades en diferents espais. L'espai Patufet agrupa diferents localitzacions, la plaça de Frederic Mompou, el patí de l'Escola Industrial i la Biblioteca Vapor Badia, i és l'escenari de les activitats dirigides al públic infantil i juvenil. La Plaça del Vallès és l'espai de dansa tradicional amb grups d’arreu del món.

El Ball de la Bola

Dos són els Balls populars propis de Sabadell: el Ball del Rodet i el Ball de la Bola. El Ball de la Bola, que es celebra diumenge a la Plaça de Sant Roc, compta amb una llarga tradició a Sabadell. Té els seus orígens en el Ball dels Hereus del segle passat i va ser recuperat l'any 1997. El ball es dansa en parella, el pot ballar tothom i es caracteritza per tenir diversos elements que faciliten l’intercanvi i la relació entre els balladors. El Ball de la Bola requereix tenir una parella amb qui ballar. Es poden afegir al ball un nombre indefinit de parelles de qualsevol mena: nois-noies, nois amb nois, noies amb noies... Una parella de capdansers, anomenada "els de la bola", condueix cada una de les parts de la dansa i va donant les indicacions pertinents sobre l'evolució del ball.

El ball pren el nom d'un tipus de beguda —la bola— que es bevia per la festa major a final del segle passat i que consisteix en barrejar, en una gran sopera, cervesa i gasosa i ron amb un “bolado” o esponjat, una massa de sucre sòlida i lleugera, al mig.

Com ballar el Ball de la Bola

Una comitiva encapçalada per la parella que obre el ball -els de la bola- i la parella guanyadora de l’any passat entra a la plaça i obre el ball al ritme de la música de la cobla de Sabadell.

La primera part de la dansa consisteix en fer un cercavila totes les parelles, una darrera de l’altre. Després de quatre compassos d’introducció, els capdansers conduiran totes les parelles de la plaça a pas de galop (saltant) fent un seguit d’evolucions i que s'acabaran fent un cuc, agafats de parella amb la mà baixa. Totes les parelles hauran quedat situades cara a cara fent una gran rodona per tota la plaça, i després dels primers quatre compassos d’introducció, les parelles faran una sèrie de passes, que farà que es produeixi un canvi de parelles.

En la última part del ball, les parelles han de ballar sostenint una safata amb una copa de bola. Guanya la parella capaç de mantenir dreta la copa seguint el ritme que de mica en mica la cobla va intensificant.

Al final del ball, es reparteix el tradicional licor de la bola entre els assistents tal com es feia antigament a les festes majors del segle passat.

Text: Redacció festes.org i Ajuntament de Sabadell

La Festa Major de Torredembarra a la segona meitat del segle XIX