Calendari: Festes d'Hivern > La Quaresma > Serrar la Vella

Festa de Serralavella

Il·lustració de la festa

Els dos gegants de la festa: El Bacus i la Quaresma

La vella Quaresma

Trobada de corals

Ullastrell celebra, cada any pels volts del quart dimecres de Quaresma, la festa de Serralavella. Hereva d’un antic costum molt estès arreu d’Europa i basat en una capta infantil, la celebració està fonamentada en la participació de les entitats del poble i, especialment, una geganta que representa la Quaresma.

La Comissió de Cultura i les diferents entitats celebren, des del 2006, una nova modalitat de la festa de "Serralavella". La celebració és una recreació d’un antic costum local, també present en moltes altres poblacions catalanes (sobretot al Baix Llobregat, Vallès, Montseny i Plana de Vic). El costum de “Serrar la Vella”, que pretén marcar simbòlicament l’arribada a la meitat del període quaresmal, és molt estès a Europa i sembla que podria estar vinculat a antigues celebracions precristianes.

La Serralavella tenia lloc cada any el quart dimecres de Quaresma. Consistia en una capta realitzada per la mainada del poble agrupada en colles. Cada colla duia una bandera representativa i passava per les cases de la vila i de pagès cantant una mateixa cançó, a canvi de la qual rebien presents, especialment ous, fruits secs, llaminadures i alguns diners, que els nens recollien amb un cistell de vímet. Al mateix temps que cantaven, els infants, armats amb un xerrac o serra, partien en dos un tronc, que representava simbòlicament la Quaresma, en senyal que s'havia arribat a l'equador del període d'abstinència. Amb el que recollien es feia una gran berenada.

A Ullastrell, el costum de la Serralavella ha passat de ser una celebració espontània celebrada per la mainada i dirigida pels professors de l’escola Serralavella a ser una festa organitzada per la Comissió de Cultura i les diferents entitats d’Ullastrell. Als anys 80, la mainada de l’escola d’Ullastrell anava per les cases dels nens i nenes a fer la capta, tot cantant la cançó característica. A més a més, antigament la festa només es realitzava dimecres mentre que ara també s'allarga durant tot el cap de setmana. La celebració actual és protagonitzada per una geganta que representa a la Quaresma i que també s’anomena Serralavella.

En l'actualitat la festa s'inicia dimecres amb la reunió de les colles participants a la plaça de l’escola, cadascuna amb la seva bandera. De manera oficiosa, les colles competeixen per aviam qui ha fet la bandera més bonica. La celebració comença amb un pregó, segueix amb la cantada per les diferents cases del poble, amb la consegüent capta, i un berenar popular. Les cantades s'allarguen fins l'últim dia de la festivitat i també hi participen diferents col·lectius de la localitat.

La celebració es complementa també amb altres activitats com la Fira de Jocs, un concert jove, la Fira Multisectorial, la Trobada de Corals i la Trobada Gegantera.

Imatges: Ajuntament d'Ullastrell

Serralavella a Ullastrell