Calendari: Festes de Tardor > Festes de La Puríssima > Altres celebracions

Festa de les Xiques

Les Esclaves repartint les coques

La quitxalla amb les coques a punt

El carro que duu la canalla per les cases

Participants de la festa

El Molar celebra la Festa de les Xiques, una diada centenària recuperada el 1992 i que, tot i ser un ritus de galanteig en els seus inicis, ara és protagonitzada principalment per la quitxalla, que passa casa per casa repartint les típiques coques.

El 8 de desembre, dia de la Puríssima i el cap de setmana més proper, és la data assenyalada per la celebració de la Festa de les Xiques a El Molar, un poble de 300 habitants del Priorat. La festa ha estat recuperada fa pocs anys, després d’haver entrat en decadència i haver desaparegut a la dècada dels 70.

La festa es va començar a celebrar l’any 1890 per iniciativa del capellà del poble, mossèn Portolés. En el seus inicis tenia lloc el tercer diumenge de novembre però després va anar derivant fins a la data actual. La festa era organitzada per la confraria de les “Esclaves de la Mare de Déu del Dolors”, formada per set noies solteres, en representació dels set dolors, expressats simbòlicament per la imatgeria religiosa amb les set espases que aquesta verge té clavades al seu cor. La festa es basava en el Ball de Coques, un ritus de galanteig durant el qual només les noies fadrines podien menjar aquesta llaminadura. Durant tot l’any, cada diumenge, dues esclaves passaven casa per casa a recaptar per poder preparar la festa i feien les coques a partir dels aliments que la gent del poble els facilitava unes setmanes abans de la diada. El dia de la festa enramaven les coques i feien el repartiment casa per casa, tot esperant el ball de coques de la tarda, amb les jotes com a protagonistes. Les “esclaves” enramaven les coques que havien comprades durant el dia o subhastades en el decurs del ball de la tarda, on les jotes i, sobretot la d’El Molar, eren i encara són les protagonistes.

En l’actualitat la festa, que és organitzada per una comissió municipal, manté la fórmula tradicional, amb el repartiment de 400 coques i venen per les cases i el ball a la tarda al Centre Obrer Recreatiu. Ara però, és la quitxalla qui, convenientment abillada, s’encarrega durant tot el matí, de repartir les coques pel poble anant en cercavila sobre un carro engalanat i tirat per un ruc. Les coques ja no es fan artesanalment a casa, sinó que s’encarreguen al forn de Poboleda, un poble veí. Les ballades de Jotes del Priorat, i especialment la d’El Molar, són tocades pels músics del poble i d’altres vinguts per a l’ocasió i han esdevingut amb els anys l’acte principal de la festa actual. Es ballen durant tota la tarda al centre Obrer Recreatiu tot i que sembla que antigament havia estat un ball de plaça, i per tant, un ball que es feia a l’aire lliure.

En el centenari de les festes de la Immaculada Concepció a Olot (1904-2004)
Vila i Medinyà, Josep Maria / Institut d'Estudis Gironins