NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 13 de desembre de 2024 | Llúcia    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Llúcia > Biografia de santa Llúcia


Santa Llúcia
Camí de llum
Diferents poblacions, 13 de desembre


Celebració amb llum al Nord d'Europa


Santa Llúcia de la Catedral de Barcelona


Santa Llúcia a l'ermita de Santa Caterina de Torroella de Montgrí


Imatge de Santa Llúcia al santuari del Vinyet, Sitges (el Garraf)


Santa Llúcia al retaule gòtic de la Catedral de Girona


 

La vida i llegenda de santa Llúcia està marcada per la seva relació amb la vista i la llum. Invocada per guarir tots els mals relacionats amb la visió, Llúcia també té estreta relació amb la llum nadalenca que es contraposa amb el fred i la foscor del moment de l'any en què es celebra la seva festa.

Es disposa de molt poques dades històriques sobre la vida de Santa Llúcia. Tot el que se sap és que Llúcia fou una jove que va néixer l’any 283 a Siracusa, a l’illa de Sicília, en el si d’una família rica.

Llegenda de santa Llúcia

Hi ha diverses versions de la llegenda sobre Santa Llúcia. La versió catalana de la llegenda explica que Llúcia havia decidit consagrar la vida a Déu i fer un vot de virginitat però que la seva mare, Eutíquia, la va prometre amb un home. Quan Llúcia es va assabentar que el jove s’havia enamorat d'ella, va decidir arrencar-se els seus ulls i enviar-los-hi com a present. Amb aquest terrorífic i macabre regal, Llúcia tallava de soca-rel les esperances del jove i esvaïa també totes les temptatives de caure en pecat i deixar la vida espiritual que havia emprès.

El jove promès, sentint-se rebutjat, va denunciar per cristiana a Llúcia davant les autoritats romanes, que la van capturar i torturar fins a donar-li mort el 13 de desembre de l’any 304. Segons algunes versions, Llúcia va morir decapitada mentre que altres expliquen que va morir amb una espasa clavada a la gola.

La celebració de Santa Llúcia s'escau el dia 13 de desembre, en record del seu martiri.

Culte a santa Llúcia

El seu culte es va estendre a partir del segle IV per tota la Cristiandat i arribà des d’Itàlia a Catalunya, on el seu culte està encara força arrelat arran de les relacions dels nostres avantpassats amb l’illa de Sicília. A partir del segle X i gràcies a que l’emperador Oto va portar a Metz les seves relíquies, la devoció també va arribar als països germànics i nòrdics, on encara avui és molt popular.

A Catalunya, Santa Llúcia ha estat invocada per guarir tot tipus de mals relacionats amb la vista. “Santa Llúcia et conservi la vista!” exclamen els que la tenen per patrona, tots els oficis que requereixen una bona visió, especialment el sector tèxtil (modistes, cosidores, puntaires, etc); i els oculistes i oftalmòlegs.

Representació iconogràfica de santa Llúcia

A Catalunya, santa Llúcia és representada com una jove que en una mà porta una palma, que simbolitza el seu martiri, i en l'altra, una plata on hi ha els dos ulls que, segona la llegenda, li van arrencar. Com a patrona dels cecs i guaridora dels mals de vista, els seus atributs també poden incloure un llibre o un llum d'oli.

Si un es fixa amb els detalls de les imatges on apareix la Llúcia, s’adonarà que els ulls que duu la santa en el plat no són els seus, tal i com pretén la llegenda, que diu que se’ls va arrancar per demostrar la seva fe en Jesucrist o que li van arrencar. Els ulls que hi ha al plat no poden ser els de Llúcia, perquè en les imatges Llúcia apareix amb els seus propis ulls, que són ben oberts.

Ens trobem doncs, davant una representació d’una entitat sagrada de l'àmbit cristià que està relacionada amb la llum, els ulls i la visió i que s’explica, sobretot, perquè té quatre ulls, un tipus d'imatges que també són freqüents en d'altres religions.

Text: Redacció Festes.org

Fotografies: Manel Carrera Escudé


  5540 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Especial Santa Llúcia a Carrutxa
https://www.carrutxa.cat/festes/tardor/s...
Reus (el Baix Camp)
977.340.928
carrutxa@etnocat.org




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org