Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > Almanacs, agendes, calendaris

Temps d'almanacs, calendaris i agendes

Parenòstic menorquí

Parenòstic pagès i mariner

El Pitiús

Calendari del llapis

L'home ha tingut sempre necessitat de regir-se per calendaris, de trobar un sistema per mesurar el temps i, així, poder-se anticipar als ritmes de la vida i les estacions. És per aquest motiu que, a finals de cada any, apareixen almanacs, calendaris i agendes perquè cadascú hi pugui apuntar els seus nous propòsits, nous objectius, noves cites i renovats desitjos.

Calendari dels Pagesos

Amb aquesta voluntat va néixer, el 1861, el Calendari dels Pagesos, una de les publicacions deganes d’aquestes característiques. Entre les seves 28 pàgines s’hi poden trobar tots els mercats setmanals que es realitzen Catalunya, les fires i les festes majors, així com un calendari mensual de les pràctiques agrícoles més adients per al camp, l’horta, el jardí, els arbres fruiters i l’avicultura. També s’hi detallen els sants de cada dia i l’hora en què surten i es ponen el sol i la lluna, amb dades extretes de l’Observatori Astronòmic de Cadis.

La portada de la publicació és exactament la mateixa des de 1863, en què s’hi reprodueix la roda perpètua ideada pel frare mestre Domènec Varni, que prediu si la terra serà fèrtil o estèril durant l’any en curs. Amb una tirada de 60.000 exemplars, el Calendari dels Pagesos s’ha editat sempre en català, a excepció del període franquista comprès entre 1941 i 1975. A partir de 1976, l’editor Estanislau Tomàs va fer-se càrrec de la publicació del degà dels calendaris catalans, moment en què el va retornar al seu idioma originari. Tomàs recorda que, anteriorment al Calendari dels Pagesos, abans ja existia el Calendari del Pagès, editat per l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, "molt voluminós, amb moltes dades econòmiques", per bé que actualment ja no es publica.

El calendari està il·lustrat, des dels anys 20 del segle XX, amb dibuixos de Ricard Opisso, qui fou membre del col·lectiu artístic Els Quatre Gats. Des de fa poc, també incorpora algunes pàgines de contingut etnològic.

Contacte:

Calendari dels pagesos
Publicacions Tomàs SCP
Carrer Josep Carner, 17
08173 Sant Cugat del Vallès (el Vallès Occidental)
direccio@calendaridelspagesos.cat
648.74.06.92

Calendari de l'Ermità

L’actual Calendari de l’Ermità és l’únic exemple de calendari vuitcentista del que es pot documentar la seva trajectòria, ininterrompuda des dels seus orígens el 1876. Va ser creat per Antoni Maria Morera, home instruït i amb sòlids coneixements d’astronomia. El 1856 Morera edita un primer calendari, el Calendario Histórico, Universal y Perpetuo, que va tenir una gran acceptació arreu d’Espanya. La seva feina com agrimensor el va portar a conèixer de primera ma el món rural i el va motivar a fer una publicació per a tots els pobles de Catalunya. Així naixia, el 1876, el Calendario Ermitaño de los Pirineos, por el astrólogo fray Ramón (originàriament pensat per ser d’utilitat a la gent dels Pirineus, des de Catalunya a Navarra, passant per Andorra i l’Aragó).

L’aparició del calendari coincideix amb un dels moments de màxima popularització d’aquest tipus de publicacions. Morera es vol distingir oferint un calendari fiable i el màxim rigorós. Els continguts són els habituals dels calendaris de l’època: dades astronòmiques i religioses, pronòstics meteorològics, el santoral, així com la relació de festes majors, fires i mercats. Escrits de temàtica astronòmica, literària i remeiera, donen al calendari una personalitat pròpia. Més endavant, els interiors s’enriqueixen amb els gravats de Pacià Ross i Pere Argemí i amb una crònica històrica anual.

Actualment, el Calendari l’Ermità ofereix articles sobre temes agrícoles i de cultura popular i tradicional, així com recomanacions per l’hort i el jardí. També inclou el “Calendari dels nens i les nenes”, un desplegable pensat per acostar als més petits les nostres festes, costums i tradicions.

Contacte:

Edicions Morera, SL
c/ Còrsega, 239 3r.1a.
08036 Barcelona
info@edicionsmorera.com
654.50.94.90

Almanac del Cordill

Molt més jove en el temps és l’Almanac del Cordill, aparegut el 2002 "com un petit homenatge al Calendari dels Pagesos", explica l’editor, Narcís Clotet. Plasma costums, festes, tradicions, dites, receptes, remeis casolans, observacions dels avis, apunts de Joan Amades, Antoni M. Alcover, Joan B. Moll o Jacint Verdaguer. Segons Clotet, la intenció de l’almanac és "fer una actualització de la tradició. Intentem rescatar i renovar tot allò que encara perviu i que cal honorar".

Bona part de l’almanac es nodreix també dels coneixements del pagès solsonenc Felip Vendrell, autor del llibre Històries de l’amor pagès, i compta amb una àmplia gamma d’il·lustracions de la dibuixant Sol Cots. Amb 18.000 exemplars a la venda i un disseny més fresc que els seus predecessors, la principal característica física de l’Almanac del Cordill és, precisament, el cordill. Cada exemplar ve relligat amb un tros de cordill que facilita desar-lo en qualsevol lloc: "és útil per penjar a la caseta de l’hort, per exemple", comenta Clotet.

Els continguts de l'Almanac del Cordill són interessants i molt útils i, a més a més d'incloure una agenda amb les principals fites del calendari, inclou recomanacions culinàries, consells per a la casa, dites i frases que conviden a la reflexió i a l'obtenció de pau i serenitat.

Contacte:

Almanac del Cordill
GrataLectura - Cordill
C/ Bòfia, 12 porta B
25280 Solsona (el Solsonès)
gratalectura@gmail.com
93.284.03.52

Parenòstics menorquins

A Menorca els almanacs o calendaris anuals s'anomenen Parenòstics, paraula que és una deformació de "pronòstic" en referència a la primera utilitat d'aquestes publicacions (pronosticar el temps).

El calendari de referència pels amants de les tradicions illenques és el Parenòstic menorquí. L’aplec, de butxaca i de molt fàcil maneig, té el calendari mensual amb tots els sants i les hores de sortida i posta del sol i de la lluna. També inclou un calendari de les èpoques de sembra i collita de fruites, verdures i hortalisses, així com els mesos més idonis per menjar-ne. No hi falten els horòscops com tampoc la relació de dies festius de l’any que ve i els caps de setmana de celebració de les festes patronals. També inclou les fires i els mercats previstos a celebrar l’any que ve, dites i frases menorquines, receptes de cuina, fruites de temporada i kilòmetre zero, etc

Contacte:

Parenòstic menorquí
«Es Diari»
web@menorca.info
971.386.065

També existeix el Parenòstic Pagès i Mariner amb informacions sobre les llunes, les marees, els vents, les principals festes religioses i civils a l’illa, els canvis d’hora, el dia i hora d’entrada de les estacions, una agenda de les principals fires i mercats a celebrar a Menorca, arbres fruiters, receptes de cuina, les feines a fer cada mes als horts, al camp i als jardins, dites i refranys, les témpores i el seu significat, efemèrides menorquines, talles mínimes del peix, etc

Contacte:

Setmanaris i Revistes SL
Ciutadella (Menorca)
971.385.558

El Pitiús

L’Institut d’Estudis Eivissencs publica anualment aquest almanac El Pitiús en homenatge al seu fundador, el folklorista Joan Castelló Guasch. Creat amb la intenció de difondre entre la població la història i la cultura d’Eivissa i Formentera, hi apareixen descripcions geogràfiques de les Pitiüses, cançons populars (goigs, caramelles, romanços, gloses, etc.), jocs tradicionals, receptes de cuina, les seves cèlebres rondalles eivissenques, notes agrícoles, apunts històrics, dades estadístiques, mapes, apunts folklòrics i curiositats diverses. Un calaix de sastre que vol comentar tots els aspectes de la vida insular.

El Pitiús
«Institut d'Estudis Eivissencs»
info@estudiseivissencs.cat
971.31.27.75

Altres

A banda d'aquests coneguts almanacs, per aquestes dates és fàcil trobar molts altres tipus de calendaris a les botigues. Són calendaris senzills, amb poca informació complementària, com els calendaris il·lustrats, temàtics, infantils, de paret, de sobretaula... També existeixen moltes aplicacions web que et permeten dissenyar i imprimir el teu propi calendari.

Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, grans testimonis de la història
Diversos autors, / Edicions Morera