NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 25 d'octubre de 2020 | Bernat Calvó    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > Almanacs, agendes, calendaris


Temps d'almanacs, calendaris i agendes
Des de 1861
Diverses poblacions, finals d'any en curs i principis del següent


Calendaris per a tots els gustos


Calendari dels pagesos


'Calendari de l'ermità'


Agenda Almanac del Cordill


Calendari del llapis


 

L'home ha tingut sempre necessitat de regir-se per calendaris, de trobar un sistema per mesurar el temps i, així, poder-se anticipar als ritmes de la vida i les estacions. És per aquest motiu que, a finals de cada any, apareixen almanacs, calendaris i agendes perquè cadascú hi pugui apuntar els seus nous propòsits, nous objectius, noves cites i renovats desitjos.

Amb aquesta voluntat va néixer, el 1861, el Calendari dels Pagesos, una de les publicacions deganes d’aquestes característiques. Entre les seves 28 pàgines s’hi poden trobar tots els mercats setmanals que es realitzen Catalunya, les fires i les festes majors, així com un calendari mensual de les pràctiques agrícoles més adients per al camp, l’horta, el jardí, els arbres fruiters i l’avicultura. També s’hi detallen els sants de cada dia i l’hora en què surten i es ponen el sol i la lluna, amb dades extretes de l’Observatori Astronòmic de Cadis.

La portada de la publicació és exactament la mateixa des de 1863, en què s’hi reprodueix la roda perpètua ideada pel frare mestre Domènec Varni, que prediu si la terra serà fèrtil o estèril durant l’any en curs. Amb una tirada de 60.000 exemplars, el Calendari dels Pagesos s’ha editat sempre en català, a excepció del període franquista comprès entre 1941 i 1975. A partir de 1976, l’editor Estanislau Tomàs va fer-se càrrec de la publicació del degà dels calendaris catalans, moment en què el va retornar al seu idioma originari. Tomàs recorda que, anteriorment al Calendari dels Pagesos, abans ja existia el Calendari del Pagès, editat per l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, "molt voluminós, amb moltes dades econòmiques", per bé que actualment ja no es publica.

El calendari està il·lustrat, des dels anys 20 del segle XX, amb dibuixos de Ricard Opisso, qui fou membre del col·lectiu artístic Els Quatre Gats. Des de fa poc, també incorpora algunes pàgines de contingut etnològic, com les que es dediquen, enguany, a narrar la vida i obra de Valeri Serra i Boldú.

Seguint l’estela del Calendari dels Pagesos, el 1875 va néixer el Calendario Religioso, Astronómico y Literario arreglado al Meridiano de Barcelona según el horario de España, popularment conegut com a calendari de l’ermità, del qual se n’imprimeixen uns 48.000 exemplars. Fundat pel besavi de l’actual editor Estanislau Tomàs, originàriament va ser pensat per ser d’utilitat a la gent dels Pirineus, des de Catalunya, a Navarra, passant per Andorra i l’Aragó. Estanislau Tomàs explica que el seu besavi es va inventar el personatge del fra Ramon, que deia ser un ermità dels Pirineus, i li’n va atribuir l’autoria.

Amb una estructura fonamentalment similar a la del Calendari dels Pagesos, amb el santoral, les hores de sortida i posta del sol, les dates de les festes i fires, també conté textos històrics, arqueològics, astronòmics i costumistes, alguns dels quals, d’un temps ençà, han començat a estar redactats en català.

Molt més jove en el temps és l’Agenda Almanac del Cordill, aparegut el 2002 "com un petit homenatge al Calendari dels Pagesos", explica l’editor, Narcís Clotet. Plasma costums, festes, tradicions, dites, receptes, remeis casolans, observacions dels avis, apunts de Joan Amades, Antoni M. Alcover, Joan B. Moll o Jacint Verdaguer. Segons Clotet, la intenció de l’almanac és "fer una actualització de la tradició. Intentem rescatar i renovar tot allò que encara perviu i que cal honorar".

Bona part de l’almanac es nodreix també dels coneixements del pagès solsonenc Felip Vendrell, autor del llibre Històries de l’amor pagès, i compta amb una àmplia gamma d’il·lustracions de la dibuixant Sol Cots. Amb 18.000 exemplars a la venda i un disseny més fresc que els seus predecessors, la principal característica física de l’Almanac del Cordill és, precisament, el cordill. Cada exemplar ve relligat amb un tros de cordill que facilita desar-lo en qualsevol lloc: "és útil per penjar a la caseta de l’hort, per exemple", comenta Clotet.

Els continguts del calendari del cordill són interessants i molt útils i, a més a més d'incloure una agenda amb les principals fites del calendari, inclou recomanacions culinàries, consells per a la casa, dites i frases que conviden a la reflexió i a l'obtenció de pau i serenitat.

Text: Redacció festes.org


  6566 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  Publicacions Tomàs
http://www.calendaridelspagesos.cat
Barcelona (Barcelonès)
648.74.06.92
direccio@calendaridelspagesos.cat

Almanac del Cordill
http://cordill.cat/
c/Església, 4-10 primer pis, local F
08024 Barcelona (Barcelonès)
932.840.352
gratalectura@gmail.comFestes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2020 festes.org