Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Festes majors

La festa major encenta un maig ple de celebracions

Un moment del correfoc

Un concert de música rock

El gegant Guifré el Pilós

Dansa dels Clavells

La Festa Major de Ripoll s'estructura al voltant de la diada del seu patró, Sant Eudald, que es celebra l'11 de maig. La vila enceta així un període de força celebracions festives que seguiran el cap de setmana següent amb la celebració de la Festa de la Llana i el Casament a Pagès.

La festa major i sant Eudald

La Festa Major de Ripoll es celebra pels volts de l’11 de maig, dia del martiri de sant Eudald, patró de la vila de Ripoll des de l’any 1004. Les seves relíquies - traslladades, segons la tradició, des d'Acs dels Tèrmas (l'Arieja)- ja es veneraven des de l'any 978 en una antiga església que ocupava l'actual plaça de Sant Eudald al centre de la vila, avui desapareguda. Des d'aquesta capella pròpia, el culte a Sant Eudald es va estendre per diversos punts de Catalunya.

La història explica que l'any 1004 va portar grans sequeres i molta misèria a Ripoll i que el dia 9 d'agost, després de portar en processó el cos del Sant, caigué pluja abundant. La gent veié la mà de sant Eudald en aquelles pluges que tornaren la vida a Ripoll i, per això, l’aclamaren com a patró. L'any 1054 se li construí una església dedicada que, després de varies reformes i de sofrir desperfectes durant les guerres carlines, fou enderrocada durant la guerra espanyola de 1936-39. Des d’aleshores, l’urna de plata del segle XVII que conté les relíquies, ricament decorada amb escenes de la vida del sant i que està coronada amb un bust seu, passà a l'altar de Sant Joaquim del monestir romànic de Santa Maria.

La relació del sant amb la pluja no és casual i diuen a Ripoll que almenys un dia de la festa major és passat per aigua. Per això, tot fa pensar que aquest sant és una cristianització d'alguna antiquíssima divinitat invocada per a demanar pluja. El moment temporal en què té lloc la festa, en ple mes de maig - un dels més plujosos de l'any- així ho confirma.

La festa major, ahir i avui

Terra de bandolers, de bolets i de pastors, i una de les ciutats bressol de Catalunya, Ripoll dedica cada any una festa major per recordar la figura d’aquest sant i passar-ho bé en un moment en què les condicions climatològiques són propícies a sortir al carrer. L’estima que li tenen al sant és tanta, que moltes famílies de Ripoll escullen el nom Eudald per a batejar als seus fills.

La festa, que es caracteritzava antigament per les curses de braus, el bou amb corda, les sardanes amb la cobla que tocava des de dalt del campanar de l’església de Sant Eudald, les processons i solemnitats religioses, avui segueix les característiques pròpies de moltes de les festes majors que es celebren per aquestes dates: centenars d'actes lúdico-culturals per a públics de totes les edats organitzats per les diferents entitats de la vila en col·laboració amb l’Ajuntament.

Hi ha cercaviles amb la participació de gegants i grallers de tota la comarca, correfocs, audicions de sardanes, torneigs esportius, espectacles infantils, balls populars, funcions de teatre, etc. Durant els dies que dura la festa cada entitat del barri disposa d'una paradeta pròpia, la barraca, per donar a conèixer les seves activitats i productes.

Els gegants i la Dansa dels Clavells

Un dels aspectes més destacats de la festa major és la presència dels gegants de Ripoll, que representen a Guifré el Pilós i la seva esposa, i que ballen després de l'ofici del dia 11. Guifré el Pilós, comte de Cerdanya i Urgell, Barcelona, Girona i Besalú, i fundador de monarques catalans, és un personatge mític que té uns estrets vincles amb Ripoll. De fet, el sepulcre de Guifré el Pilós és al monestir de Ripoll. Segons una llegenda aquest personatge històric nascut a Arrià creà la senyera i el monestir benedictí de Santa Maria.

Per altra banda, durant la Festa Major es balla la Dansa dels Clavells, un ball popular i tradicional que s’inicia amb una cercavila que té per objectiu anar a recollir les pabordesses.

La Festa Major de Tàrrega. Història, entremesos i elements folklòrics
Fitó i Pi, Albert / Ajuntament de Tàrrega