NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes i fires gastronòmiques > Altres festes gastronòmiques


Festa de la Botifarra Dolça
Fira al voltant de la botifarra amb sucre
Salitja, Aj. Vilobí d'Onyar (la Selva), Un diumenge de febrer


Logo de la Fira


Fuet dolç


Concurs de Coques de Botifarra Dolça


Tast de la Cuina de la Botifarra Dolça


 

El poble de Salitja, a cavall del Gironès i la Selva, dedica una jornada a la botifarra dolça, una original, curiosa i exquisida botifarra que combina la carn amb el sucre. La festa compta amb diversos actes que tenen per protagonista la cuina que es fa al voltant d’aquesta exquisidesa gironina.

La botifarra dolça

La botifarra dolça és una menja característica de diverses comarques catalanes, com el Gironès, la Selva, la Garrotxa, el Pla de l’Estany i l’Empordà. La botifarra dolça també és pròpia d’altres cultures com a diferents indrets de l’Estat Espanyol (la Rioja, Canàries, Sòria, Galícia) i de França.

Es tracta d’un embotit peculiar, típic de l’hivern, que combina la carn amb el sucre. Hi ha qui simplement cuina una botifarra amb aigua i sucre a la paella, cassola o forn, mentre que hi ha qui ja prepara una massa compacte de carn i sucre, en una proporció de 750 grams de sucre per cada quilo de carn, que es cuina bullida. Ara bé, no hi ha només una recepta per fer la botifarra dolça, així que també hi ha carnissers-xarcuters-cansaladers que inclouen sal, llimona, i derivats de vi, com garnatxa o moscatell, a la massa carnosa, així com fruits secs o fruites. La botifarra dolça se sol servir acompanyada de torrades caramelitzades.

Tot i tenir furiosos detractors, la botifarra dolça és una menja que, una vegada un acostuma el paladar al seu gust fet de la unió de contraris, no es pot deixar més i genera passions. Així ho entengué, per exemple, Salvador Dalí, de qui es diu que era un dels seus postres favorits.

Els principals elements de la festa

La festa gira al voltant de diverses activitats relacionades amb la cuina i gastronomia de la botifarra dolça. Durant la setmana es fa la Ruta de la Botifarra Dolça als restaurants col·laboradors, que preparen menus amb aquesta menja. Un altres dels actes de la festa és el Concurs de Coques de Botifarra Dolça, que es celebra des del 2001, que premia la millor coca, la millor presentació i la més original d’entre les que porten els participants.

Durant el diumenge s’atorga el premi Botifarra Dolça a una persona del poble que s'hagi significat en la vida social o cultural de l’any passat, un reconeixement a la seva tasca pel poble. L’acte que clou la festa és una gran botifarrada popular oferta per diverses carnisseries de Salitja, Sant Dalmai, Vilobí i Aiguaviva.

Durant el matí de diumenge es fa una missa en honor al patró de Salitja, sant Vicenç a l'església de Santa Maria.

La festa es complementa amb diverses activitats, com una audició i ballada de sardanes, visites guiades al volcà de la corsa (des del 2003), la tractorada de tractors clàssics amb màquines antigues (des del 2007), fira de productes artesans i oficis antics, concurs de pintura infantil (des del 2002), etc

Text: Redacció festes.org

Imatges: Carles Guillamón i Indeps Salitja


  3359 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Fira de la Botifarra Dolça
http://firasalitja.blogspot.com.es/
Carrer Nou, 19
17184 Salitja (la Selva)
fira@@salitja.cat




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org