NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 14 de setembre de 2024 | Caterina de Gènova    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Salvador d'Horta


Sant Salvador d'Horta
El sant catalanista
Horta de Sant Joan (la Terra Alta), 18 de març


Imatge de Sant Salvador d'Horta


 

Sant Salvador d'Horta (1520-1567), originari de Santa Coloma de Farners (la Selva), va exercir el seu ministeri, principalment, a Horta de Sant Joan (la Terra Alta). Va obrar multitud de miracles, entre els quals en sobressurt un en què va guarir una sordmuda castellana que va passar a parlar només en català. Els seus miracles van incomodar la Inquisició per la seva excessiva popularitat.

Un dels miracles més renombrats de Salvador es va produir un dia en què un matrimoni vingut de Castella fins a Horta de Sant Joan li va demanar que guarís la seva filla, sordmuda de naixement. Salvador així ho va fer i la noia, de seguida, va començar a xerrar. Els pares, però, van arrufar el nas perquè la seva estimada filla només parlava en català i ells no la podien entendre. Salvador els va explicar que la nena parlava en català perquè es trobava a Catalunya, però que, tan bon punt tornessin a les seves terres, parlaria en espanyol.

En honor a Sant Salvador, se celebren festes majors d'hivern a Picamoixons (l'Alt Camp), Bescaran (l'Alt Urgell) i Sant Pere Desvim (d'Anoia). A més a més, el convent de Sant Salvador d'Horta que hi ha a Horta de Sant Joan acull també un multitudinari aplec cada 17 de març i el gegant de la vila porta, com no podia ser de cap altra manera, el nom de Salvador.

Biografia

Els pares de Salvador van enviar-lo a Barcelona a aprendre l'ofici de sabater quan era adolescent. Però Salvador, sentint una crida interior, va decidir incorporar-se a l'Església catòlica. Primerament, va dubtar de si d'entrar a la congregació benedictina de Montserrat o bé a la dels franciscans. Finalment, va optar per aquest darrer orde, que el va rebre amb els braços oberts. Després d'un any com a novici, el van enviar a predicar la bonanova a Tortosa.

Allí, Salvador va començar a obrar centenars de miracles, guarint tot tipus de malalties i malformacions. Com que la seva fama va anar creixent, cada cop eren més els malalts que es concentraven al davant del convent franciscà. La resta de monjos, veient amenaçada la pau i tranquil·litat amb què es vivia al convent, van decidir enviar-lo a una vila solitària situada 41 quilòmetres al nord de Tortosa, a Horta.

Amb el trasllat de Salvador al convent de Nostra Senyora dels Àngels d'Horta, va retornar la pau al convent franciscà, alhora que va traslladar la munió de cecs, sords i coixos a les portes de l'església d'Horta. L'inquisidor d'Aragó, alertat pels miracles de Salvador, es va disfressar d'humil capellà per seguir de prop les seves actuacions, però Salvador el va clissar d'immediat i el va fer pujar a l'altar major.

Les masses que cada dia visitaven Horta de Sant Joan en busca de guariment, i que no dubtaven en tractar de sant a Salvador, va despertar els recels i enveges de jerarquia eclesiàstica, que el va obligar a traslladar-se a Reus. A la capital del Baix Camp va continuar obrant els seus miracles, motiu pel qual el van tornar a traslladar, aquest cop a Barcelona. Com que el seu do per obrar el bé no minvava i, tot i la seva humilitat, feia ombra als poders eclesiàstics establerts, el van obligar a exiliar-se a Sardenya, llavors territori català, on encara és venerat a l'església de Santa Rosalia de Càller (Cagliari, en italià).

Text: Bernat Ferrer i Frigola


  3063 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  








Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org