Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Panellets, migetes

Receptes de panellets de pinyons
Com elaborar panellets d'una forma senzilla a casa
A l'interior de cada casa, 1 de novembre

Els panellets de pinyons sempre triomfen

L'origen dels panellets i la seva relació amb la diada de Tots Sants és una qüestió encara no aclarida, tot i que sembla que originàriament podien haver estat ofrenes. Sigui com sigui, els panellets són una senzilla exquisidesa gastronòmica que, amb una certa dosi de paciència, tothom pot elaborar a casa. Te n'oferim algunes receptes.

1. Recepta del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província

Ingredients

· 500 g pols d’ametlla
· 500 g sucre llustre
· Clares d’ou
· Pinyons
· Un ou sencer
· Rovell d’ou

Preparació

Es barreja en un perol el sucre llustre i l’ametlla. Un cop barrejat s’hi afegeixen les clares d’ou fins a obtenir una textura ferma i mal·leable.
Es reserva el massapà i es preparen els pinyons per a arrebossar-los; per això s’abocarà un ou en un perol i s’hi afegirà els pinyons. Per a formar els panellets es tiren porcions d’aquest massapà als pinyons i es boleien amb les mans de cara a adherir-los per tota la superfície. Quan es tinguin tots els panellets arrebossats de pinyons, es tornaran a boleiar amb les mans untades de rovell per tal de donar-los un bon color durant la cocció, que haurà de ser a forn fort durant el menor temps possible.

Extreta del Gremi de Pastisseria de Barcelona i Província

2. Recepta de panellets de l'àvia Remei

Ingredients

· 500 g d'ametlla crua triturada (sense pell)
· 400 g de sucre
· 2 rovells d'ou
· 150 g de patata bullida calenta
· vainilla ensucrada en pols
· 1 g de cremotarto (es ven a les farmàcies)
· pinyons
· essències de sabors (opcional. Es ven en adrogueries)

Preparació

Bullim la patata i en calent l'aixafem juntament amb el sucre, que es desfà al moment. Li afegim l'ametlla i ho passem tot plegat. Hi tirem un polset de vainilla i el cremotarto; d'aquesta manera ja podem fer les boletes o les formes diferents que vulguem, al gust de cadascú. Abans de fer els panellets hi podem afegir a la massa essències del sabor que més ens agradi. Passem les boletes primer per rovell d'ou batut amb un xic d'aigua i, després, els pinyons. Procurem que els pinyons quedin també una mica envernissats d'ou.

Podem fer formes creatives: rodones, en forma de bolet, allargades, amb una ametlla sencera, una cirereta, xocolata, confitura... Si al pastar la massa queda massa forta hi afegim un rovell d'ou més i problema resolt.

Extreta del llibre: La cuina de l’Àvia Remei; Ribas Aguilera, Remei. Edicions Cossetània

Els panellets