Calendari: Festes de Tardor > Festes de Santa Cecília > Festes de la música

Festa de Santa Cecília
El gremi musical homenatja la patrona
Castelló (la Plana Alta), 22 de novembre i el cap de setmana més proper

Imatge de Santa Cecília

Processó amb la patrona

El 22 de novembre és, en els països de tradició cristiana, la Festa de la Música, dedicada a Santa Cecília. Els músics de Castelló, una ciutat valenciana que gaudeix d’una tradició musical extensíssima, celebren fins aquest cap de setmana la seva festa amb nombroses activitats.

Cecília és la patrona dels músics i cada any el gremi musical (corals, orquestres, cors, músics de carrer, escoles, conservatoris, etc) organitza una festa en honor seu amb concerts extraordinaris, processons, entregues de premis, ofrenes i altres activitats. La Festa de Santa Cecília és especialment rellevant al País Valencià, on hi ha una gran tradició de bandes de música. Moltes localitats tenen una banda de música o una societat musical i la majoria són sota la titularitat de Santa Cecília.

Una de les ciutats que celebra activament la Festa de Santa Cecília és Castelló. La celebració, que s'escau pels volts del 22 de novembre i el cap de setmana més proper, està formada per un atapeït programa d’actes que inclou un concert diari en diferents espais de la ciutat i diverses activitats d'honor a la patrona.

Un dels actes centrals de la festa és la cercavila a càrrec de les colles de tabaleters i dolçainers de la ciutat. El 22 de novembre, festivitat de santa Cecília, o el dissabte del cap de setmana més proper, es fa la missa dedicada a la patrona, que és cantada pels “Llauradors”. En acabar la celebració eucarística té lloc una cercavila processional amb la imatge de la santa que cada any porten els clavaris, que cada any són escollits entre els membres d'una entitat musical de Castelló.

D’entre les activitats pel cap de setmana hi ha el concert extraordinari a càrrec de la Banda Musical a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló.

Escola Municipal de Dolçaina i Tabal de Castelló
Castelló (la Plana Alta)