Calendari: Festes de Tardor > Festes de La Puríssima > La Mare de Déu Torronera

La Torronera

Turronera d'Agramunt

Torrons artesans

Diferents tipus de torró

Torrons per a tots els gustos

La festivitat de la Immaculada Concepció, una de les festes amb més tradició de Catalunya (se celebra des de 1281), és el primer dia del calendari tradicional en què hom menja torrons a les cases, un costum que ha acabat batejant a la Puríssima amb el sobrenom de Mare de Déu Torronera.

El dia 8 de desembre és el dia de la festa de la Puríssima Concepció de Maria en què l’Església celebra el dogma de la Immaculada Concepció, el misteri segons el qual la Mare de Déu va néixer sense ser concebuda. Aquest misteri concepcionista no és ni original ni exclusiu del cristianisme i el trobem associat a certes deesses de la mitologia grega, així com a moltes divinitats asiàtiques. En realitat, el que es celebra aquest dia és que Maria, la Mare de Déu, és una divinitat, una deessa.

La festa és celebrada pels catòlics i els cristians ortodoxos, i no se celebra entre els protestants, que rebutgen aquesta teoria i -en general- la veneració de Maria.

La Mare de Déu Torronera

D’entre els noms populars que té la Immaculada Concepció destaca el de Mare de Déu Torronera. Aquest nom popular respon al fet que el 8 de desembre és un dels primers dies del cicle nadalenc en què es mengen torrons a les cases.

Antigament, el temps immediatament anterior al Nadal tenia unes connotacions molt més màgiques que no pas ara. Era un temps sagrat, previ a l’inici del rigorós hivern, de preparació pel nou any i pel naixement de Jesucrist. Per això hom inventava personatges destinats a crear aquest ambient especial i màgic entre la mainada: els reis, en fumera, el tió... tots ells destinats a portar els queviures i els regals d’aquests dies d’una forma més o menys extraordinària. Un d’aquests personatges era la Torronera.

El dia de la Immaculada Concepció es feia creure a la mainada que la Torronera portava els torrons del Nadal a casa deixant-los caure per la xemeneia i fent un gran terrabastall. L’escenificació era ben senzilla i la mainada corria esverada a veure la quantitat de torrons que s’escampaven pel terra, tot i especulant amb els pares al voltant de les característiques físiques de la Torronera. Per tal que el miracle succeís, la vigília del 8 de desembre els carrers s’omplien amb parades de torrons.

Consell Regulador de Xixona i Torró d'Alacant
Pol. Ind. El Espartal III, C/ Foia de Martí