Calendari: Festes d'Hivern > Dia dels Sants Innocents > Impostos i peatges festius

Festa de la Banya
Pagar per passar
Castellvell del Camp (el Baix Camp), 28 de desembre

L'Anna i en Joaquim, els gegants sufragats amb els diners de la banya

Qui el dia dels Innocents vulgui passar pel terme municipal de Castellvell del Camp, haurà d’abonar, tant si vol com si no, una "banya" o impost festiu. A canvi, però, podrà fer un glop de mistela i menjar unes costelles. Així ho estableix el costum local ja des de 1851, accentuat a partir de 1854, quan el municipi es va segregar de Reus.

Un text d'Andreu de Bofarull del 1851 ja assenyalava : "Debo advertirte que si te invitan por la tarde de tal dia [el 28], a que vayas a Castellvell para beber granacha, has de saber que no penetrarás en el lugar, a menos que no pagues dos cuartos, cuyo recibo te anotarán en las espaldas con una disforme asta de buey".

El 29 d’abril de 1854, a més, el poble va obtenir la segregació de Reus i, des de llavors, els castellvellencs feien pagar uns tributs –o banya, mot derivat probablement de ‘ban’ o ‘bany’ (pena pecuniària; impost o multa)– a la població que volia passar pel terme municipal de Castellvell. Probablement, en coincidir la festa amb la independència del municipi, aquesta celebració es va reforçar i va donar origen a la cançó reusenca:

"El poble de Castellvell
tots són petits i dolents,
que ens fan pagar la banya
el dia dels Innocents
".

I és que diversos experts asseguren que la banya estava especialment destinada als ciutadans Reus que pujaven a la festa d'hivern d'aquesta població.

La festa, que va estar perduda des de 1932, va ser recuperada el 1984 pels joves del poble. Actualment, un cop han pagat la corresponent banya, els forans poden esmorzar a la plaça de Jacint Verdaguer: moscatell, vi blanc i negre, pa torrat amb embotit... Aquests diners, fa uns anys, també van servir per sufragar la construcció dels dos gegants del municipi, en Joaquim i l’Anna. Al vespre, a més, també és tradició oferir, gratuïtament, una torrada amb cansalada, llonganissa, arengada i oli nou.

El costum de fer pagar un impost per accedir a una població, o per sortir-ne, era propi de les confraries de fadrins de nombroses poblacions, una pràctica que vincula clarament la festes dels Innocents al cicle de Carnaval. Sigui com sigui, a Castellvell, però, han sabut mantenir viva la festa fins que ha esdevingut un senyal distintiu del municipi.

Imatge: Carrutxa

Costums i tradicions de Castellvell del Camp. Parlen les àvies