Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Cap d'Any i Ninou > L'Home dels Nassos

L’Home dels Nassos

L'Home dels Nassos de Torroella

Home dels Nassos el Prat de Llobregat

L'Home dels Nassos de Barcelona

Dibuix del personatge barceloní

El 31 de desembre, la canalla de nombroses poblacions catalanes busca l’Home dels Nassos, un personatge imaginari que posseeix tants nassos com dies té l’any. Des de fa alguns anys, diverses localitats han convertit aquest personatge de l’imaginari popular que simbolitza l’any en un capgròs.

El matí del 31 de desembre, mentre s’esmorza, molts pares expliquen als seus fills i filles que avui, si s’hi fixen, poden veure pel carrer un personatge que té tants nassos com dies té l’any. Els xics i xiques no entenen aquest joc de paraules i se’ls fa creure que aquest dia poden veure un ésser terrible, una espècie de monstre de 365 nassos. Incrèduls, els infants es passen el matí cercant aquest personatge i sovint se’ls demana si ja han vist l’Home dels Nassos, en un intent per allargar l’engany.

En moltes poblacions, són els avis o els padrins qui porten finalment els néts a veure l'Home dels Nassos. L'aparició del personatge s'identifica amb un espai molt concret del municipi: a Barcelona, per exemple, l'Home dels Nassos es va a veure aprop del mar, al Pla de Palau, a la Llotja, mentre que a Palma aquest espai és la plaça de Cort, a Tarragona la Rambla i a Vila-real els portxes. (Tot i que amb el creixement de les ciutats la cosa ha canviat una mica és important recordar quins eren els emplaçaments originals on s'anava a veure aquest personatge).

L’Home dels Nassos, ahir i avui

Segons alguns estudiosos, com Joan Amades, l’Home dels Nassos és una reminiscència, que ha subsistit per la tradició oral, d’un antic déu precristià desaparegut que vivia dins la soca d’un arbre, l’Arbre dels Nassos. L’Amades documenta diversos rituals que aquest dia es feia fer a la mainada i que vincula l'Home dels Nassos a un esperit de la vegetació.

Ara bé, per la seva situació en el calendari, en plenes llibertats de desembre, terreny abonat d’innocentades i bromes diverses per a la mainada, i just abans de que acabi l’any, l’Home dels Nassos sembla més aviat una encarnació de l'any, tant del que acaba com del que comença. Aquesta teoria agafa cos si tenim en compte que a Vila-real (País Valencià) a l'Home dels Nassos li diuen "Home dels dotze nassos", un per cada mes de l'any.

Sigui com sigui, en els darrers anys, però, l’Home dels Nassos ha passat de ser un personatge de l’imaginari popular, un personatge de la fantasia i sense presència corpòria, utilitzat per jugar amb la canalla, a ser un representat mitjançant un capgròs que aquest dia es passeja pels carrers repartint caramels. Aquest és un procés que també es va donar ja fa cent anys amb els Reis d'Orient, que en un principi també només eren personatges imaginaris que els nens no veien mai, per passar a ser uns personatges amb qui els nens fins i tot poden parlar en el marc de grans Cavalcades.

En algunes ciutats o pobles s'organitza una cercavila amb aquest capgròs que representa l'Home dels Nassos. D’aquesta manera, hom trenca l’engany a què ha sotmès als fills durant tot el matí, doncs els infants entenen el joc de paraules al veure el capgròs amb el llarg nas.

Molts d’aquests capgrossos acostumen a fer un parlament públic de comiat de l’any en clau local, en què s’expressen les coses que no han anat bé i els desitjos col·lectius de cara a l’any que ve.

Poblacions amb personificacions de l’Home dels Nassos

El primer Home dels Nassos que va sortir a passejar va ser el de la ciutat de Tarragona als anys seixanta. El capgròs va ser construït per iniciativa de Joan Virgili i va veure la llum per primera vegada el 31 de desembre del 1968 a les dotze del migdia. En l’actualitat, el capgròs, amb el seu nas enorme i un gran barret de copa vermell guarnit amb estels, llunes i d'uns astres, passeja damunt un carruatge tirat per cavalls pels carrers més cèntrics de la ciutat de Tarragona repartint caramels i acompanyat d'una banda de música.

A les comarques tarragonines la mainada també pot veure al capgròs de l’Home dels Nassos a Flix (la Ribera d’Ebre), Reus (el Baix Camp), Les Borges del Camp (el Baix Camp), Tivissa (la Ribera d’Ebre) i Vila-seca (el Tarragonès). A Reus, el capgròs encarna una persona més aviat vella, somrient, amb una bona nàpia, que arriba a la ciutat amb tren, guarnit amb un impecable vestit negre, barret de copa i corbata de llacet. La mainada l’espera a l’estació i l’acompanya a donar un tomb per la ciutat. La primera parada és a la Plaça Prim, mentre que la segona és a la plaça mercadal, des d’on el personatge saluda a tothom i fa una pluja de caramels. A les Borges Blanques, l’Home dels Nassos es passeja acompanyat per un grup de grallers i timbalers locals repartint caramels i les campanes repiquen en honor seu. A Vila-seca, l’Home dels Nassos també arriba amb tren on és esperat per la mainada i des d’allà es dirigeix a un indret des d’on llegeix un parlament crític i burlesc en clau local acompanyat per un grup de persones que tenen relació amb el que diu. A Flix, l’Home dels Nassos arriba per la tarda i després d’un parlament des del balcó, llança caramels per a tothom per tal d’acomiadar l’any que acaba.

A les comarques gironines, la personificació de l’Home dels Nassos surt a Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i La Jonquera (l’Alt Empordà). A Torroella es tracta d’un capgròs vestit de pastor, amb barretina, samarra i espardenyes de vetes, que, després de fer un discurs d’inici de la celebració, es passeja pels carrers en cercavila repartint caramels i acompanyat per un grup de música. A La Jonquera, el personatge l'encarna un capgròs que es passeja durant tot el matí pel carrer major i els del seu voltant repartint caramels entre tota la mainada que vol comptar quants nassos té.

A les comarques barcelonines, Barcelona (el Barcelonès) i Calella (el Maresme), entre d’altres, tenen Home dels Nassos. A Barcelona és un dels indrets on la tradició oral de l’Home dels Nassos és mes antiga. L’Home dels Nassos barceloní és un capgròs que es va construir inspirat en el déu romà Janus, que era representat amb dues cares (una amb aspecte d'ancià, mirant endarrera pel temps que s'acaba, i una segona amb aspecte infantil, mirant endavant per l'any que comença) i amb dues claus, la del Cel i la de l'Infern. Al matí recorre els carrers del casc antic repartint nassos i caramels, acompanyat per un seguici que duu una clau i els desitjos dels ciutadans per l’any que comença, que lliuren a les autoritats. A la tarda dona el tret de sortida de la Cursa de Sant Silvestre.

A Calella, la celebració té lloc al vespre del 31 de desembre. L’Home dels Nassos és aquí un capgròs amb un nas prominent i un vestit ple de flors, guants blancs i barret que es passeja pels carrers cèntrics de la ciutat acompanyat per una xaranga i diversos patges amb torxes que reparteixen caramels i nassos de plàstic entre la mainada.

A les comarques lleidatanes, Camprodon (el Ripollès) també compta amb un Home dels Nassos propi. Es tracta d’un personatge vestit elegantment, de negre i barret de copa, però amb una màscara que li cobreix tota la cara amb una nàpia descomunal, que reparteix nassos i caramels entre els que es va trobant pels carres.

Imatges: Ramon Llaberia, Lesnostresimatges.com, l'estartit.com, Ajuntament de Flix i l'Arca de Noé

La resurrecció de l'Home dels Nassos
Bilbeny, Jordi / festes.org
El darrer dia de l'any dóna vida a un dels personatges més populars, però ...

llegir
Qui ha vist l'Home dels Nassos? La literatura i la mitologia popular han recreat personatges amb grans apèndix nasals
Arruga, Jordi / Diari de Barcelona
L'Home dels Nassos, el fabulós personatge que té tants apèndixs nasals ...