Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Medir > Gastronomia

Tortell de Sant Medir
Dolç pastís amb sorpresa a dins
Vila de Gràcia, Aj. Barcelona (el Barcelonès), 3 de març

Anunci en una pastisseria

Les sorpreses que hi ha dins

Un dels elements gastronòmics més característics de la festa de Sant Medir és el tortell, un postre rodó, típicament hivernal, amb fruites confitades, que amaga una fava i diverses sorpreses a dins.

Si tenim en compte que un dels costums principals de la festa de Sant Medir de Gràcia i de Sants -el llançament de caramels en agraïment per haver-se guarit- el va originar un forner santcugatenc establert a Gràcia, no és estrany que aquesta romeria compti amb la seva pròpia menja dolça.

El tortell de Sant Medir és un pastís de massapà amb forma d'anella farcit amb fruites confitades per sobre. Com la resta de tortells hivernals, dels de Reis als de Sant Antoni, el tortell de Sant Medir és rodó i amaga sorpreses a dins. En primer lloc, el tortell amaga una fava, un element que és present en moltes altres manifestacions de la cultura popular catalana i especialment amb la festa de Sant Medir, doncs la celebració s'estructura al voltant del miracle que succeí al pagès Medir mentre plantava faves.

El tortell també amaga unes peces de ceràmica o porcellana, que tenen la forma de petites fruites animades, reproduccions en miniatura de plàtans, pinyes o maduixes (entre d'altres) amb ulls. Aquestes peces són objecte de col·lecció entre els que consumeixen el pastís aquest dia.

El tortell es pot comprar a les pastisseries de Gràcia, a les parades que hi ha a l'ermita el dia de la festa i es consumeix com a postres tant durant el dinar com el sopar d'aquest dolç dia.

Text i imatges: Manel Carrera i Escudé