NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Granada (Pentecosta) > Altres celebracions


La Patum del carrer de la Pietat
Una Patum infantil i de barri
Barri de la Pietat, Berga (el Berguedà), Cap de setmana de Pentecosta


El tabal


Els nans


Dibuixos de les maces


Ball de l'àliga


Salt de turcs i cavallets


Maces


Salt de maces


Una de les guites


Ple


Salt de plens


 

La Patum no només se celebra pels carrers del barri antic de Berga en dates de Corpus. El cap de setmana de Pentecosta, per exemple, els veïns i veïnes del carrer de la Pietat de Berga celebren un conjunt d’actes patumaires que, des del 1962, han esdevingut el preludi de la gran Patum.

Les patums de barri, ahir i avui

La Patum no només es celebra pels carrers i places del centre històric de Berga quan és Corpus Christi. La popularitat del model de la festa berguedana és tal que històricament s’ha volgut celebrar tant en d’altres pobles en ocasions especials com en d’altres indrets de la mateixa Berga. Evidentment, cap d'aquestes Patums extraordinàries pot ni vol competir amb la Gran Patum del Corpus de Berga. Ara bé, aquestes altres Patums són casolanes, entranyables, extraordinàries, tant per la seva senzillesa com per l'emotivitat amb què es posen en escena.

La celebració d’actes patumaires dins la mateixa ciutat de Berga és un fenomen que neix a principis del segle XX, i està documentat als carrers de Mossèn Huch, al Portal de Santa Magdalena, la Plaça de les Fonts, el carrer de la Pietat i al Barri de la Creu d’Avià. De totes aquestes patums de carrer o de barri, en l’actualitat només es mantenen la Patum del Barri de la Creu d’Avià, que celebra la mainada un cap de setmana després de Sant Joan i en el marc de les Festes del Barri de la Creu, i la Patum del carrer de la Pietat.

Història de la Patum del carrer de la Pietat

El Barri de la Pietat és un dels barris de Berga i està situat a l’extrem nord est de la ciutat. Un dels principals edificis d'aquest barri és la Capella o Ermita de la Pietat, que en passat havia estat un indret de culte amb imatges del Sant Sepulcre i la Pietat. En l'actualitat, l'ermita és un local d'ús cultural propietat de l'Associació de Veïns del Carrer de la Pietat, que l'utilitza per celebrar un ofici dos cops l'any i molts actes musicals.

Una de les principals festes que es celebraven en aquest carrer havia estat la festa de Pasqua Granada. La festa es desenvolupava en base a una missa i una processó amb les imatges del Sant Sepulcre i de la Pietat que hi havia a l'ermita de la Pietat i també amb enramades de timó i romaní que perfumaven l'ambient.

La festa anà perdent força fins que al 1964, com passà a tot Berga, es deixà de fer la processó. Aleshores, els veïns la reconvertiren en una celebració diferent, amb esmorzar popular i ball. En aquest marc de reconversió de la festa els veïns, a principis dels 60 varen decidir de començar implantar un nou model de festa, basat en el de la Patum, i molt encarat a la canalla. D'aquesta manera es començaren a construir els elements de la comparseria amb els recursos que es tenia a l'abast: cartró, fusta, roba vella, etc

La primera vegada que es va fer una Patum al carrer de la Pietat fou l’any 1962. Des d’aleshores, any a any, la celebració ha anat incorporant nous elements i millores a la seva comparseria. Tot i no ser una representació complerta de la festa, la Patum del carrer de la Pietat disposa d’elements de comparseria propis, tots ells infantils. En l'actualitat (2008) són:

- 4 turcs i 4 cavallets
- 4 maces petites i 4 maces més grans
- 2 guites, una de grossa i una de petita
- 1 àliga
- 4 nanos vells i 4 nanos nous
- 5 plens (caretes més vestits)
- àngel i sant Miquel
- tabal i tabaler

L'única diferència amb els elements de la Patum oficial són els gegants, que en l'actualitat són fets en base a uns capgrossos adquirits a Solsona. L'any 1981, i per substituïr les guites velles de fusta, es van fer unes guites noves, de ferro. Com que les noves guites pesaven massa i no les podien portar bé la canalla, l'any 2008 se n'han fet unes de noves que pesen només 10 kg i que duen l'escut el barri brodat al coll.

Expliquen que antigament els fuets els construïen allà mateix, de la mà del Miquel Moya, un veí interessat en la pirotècnia, però que en l'actualitat els fuets (amb un petard petit, del 12) els paga l'Ajuntament.

Josep Noguera en diu, l’any 1990: “... la Pietat manté també la seva Patum de carrer amb un bon equipament de gegants, guites, nans .. un exemple ben digne de la popularitat de les Patums de carrer.

Esquema ritual actual

La celebració comença el divendres de Pentecosta amb la cercavila pels carrers del barri de la pietat amb tandes de Patum. L’endemà dissabte a les 7 de la tarda es torna a fer cercavila amb tandes de Patum.

Diumenge és el dia gran de la festa. Al migdia, a 2/4 d’una, es fa una Patum de Lluïment i a les 7 del vespre, Patum complerta. Dilluns té lloc l'únic acte que ha perdurat de l'antiga festa de Pasqua Granada, la missa en honor als avantpassats difunts i un vermut popular, que es combina amb una engegada de coets.

Un dels actes interessants del model de festa actual és el sorteig que cada any es fa d'una maça, construïda especialment per a l'ocasió i que serveix per a finançar part de la festa.

Text: Manel Carrera i Escudé, amb informacions d'Antoni Elias

Fotografies: Manel Carrera i Escudé


  9590 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  





Música i festa a Palafrugell
Oller, Oriol / Ajuntament de Palafrugell
Retrat de la societat palafrugellenca de la primera meitat del segle XX ...

Coses sentides. El parlar de Palafrugell
Diversos autors, / Edicions Baix Empordà
Escrit per Maria Bruguera Martí i Carlos Serra Mayoral, aquest magnífic ...



A.V.V. del Carrer de la Pietat de Berga
http://avvpietatberga.blogspot.com
Pietat, 12 baixos
08600 Berga (el Berguedà)
695.372.009
avvpietatberga@gmail.com




Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org