Calendari: Festes de Primavera > Setmana Santa > Via Crucis Vivents

Camí de la Creu

Els armats arriben

El Sant Sopar

Els tabalers acompanyen a Crist

Oració a les Oliveres

Cada Dimecres Sant Altafulla recrea, mitjançant una sèrie d’escenes teatralitzades pels habitants del poble, diversos episodis dels darrers moments de Jesucrist a la terra. El Camí de la Creu d’Altafulla és un Via Crucis Vivent amb narració dramatitzada a partir d'un text dels Evangelis.

La idea de crear el Camí de la Creu d’Altafulla va néixer l’any 1981, en plenes festes de Carnestoltes. L’anar i venir de gent disfressada pels carrers del nucli antic d’Altafulla van fer que Joana Badia, actriu resident en aquesta localitat, imaginés per primera vegada la possibilitat d’utilitzar aquest marc incomparable per a escenificar-hi una obra de teatre de Setmana Santa, un Via Crucis vivent que preludiés la Processó del Sant Enterrament que cada Divendres Sant es fa a Altafulla. La idea va anar madurant durant una bona colla d’anys fins que, l’any 2001, es va realitzar la primera edició d’aquesta obra de teatre popular i amateur.

Des d’aleshores, el Via Crucis Vivent d’Altafulla ha anat incorporant noves escenes, a una per any. Des del punt de vista del guió, de les escenes que conté, el Camí de la Creu és una narració dramatitzada que comença amb el Mercat de Judea i acaba amb la Crucifixió de Jesucrist. L’obra l’executen, sota la direcció apassionada de Joana Badia, i voluntàriament, diferents persones i organitzacions d’Altafulla pels carrers d'aquesta localitat. Els actors i actrius d'aquesta peça de teatre utilitzen la Sala de Plens de l’Ajuntament per a vestir-se. L’obra no té diàlegs si no que és un narrador el que va recitant els diàlegs que es produeixen entre els actors durant les escenes en base a un text dels Evangelis. Al final de cada acte, els actors es queden aturats per uns minuts, en quadre plàstic.

Les primeres escenes comencen a la Plaça Major o Plaça del Pou, davant l’Ajuntament i es desenvolupen pels carrers i places del nucli antic d'Altafulla, un conjunt monumental impressionant bastit al voltant del castell medieval del segle XII. El Camí de la Creu comença amb un quadre infantil, executat per nens: el Pou de la Samaritana. Tot seguit un grup d’armats fan acte de presència pel Mercat de Judea i comença el primer gran acte del Via Crucis Vivent: el Sant Sopar. Acabat aquest, té lloc un dels moments més emotius de tota l'obra: el comiat de Jesucrist i la seva mare, que es desenvolupa mentre una dona interpreta un Avemaria. La comitiva, aleshores, s’encamina carrer Forn amunt o hi ha el Quadre de Judes conspirant amb el Sanedrí, enfila el carrer Nou, on hi ha el Quadre dels Botxins i els Reus, fins arribar als jardins d’oliveres que hi ha davant el Passatge Santa Teresa. Allà té lloc l’Oració de Jesús a l’Hort de les Oliveres, i el Petó de Judes i el cant d’un parenostre. La darrera de les escenes és la Crucifixió de Jesucrist, que té lloc més amunt, i que culmina tota la obra. L'obra es seguida per centenars de persones que es situen pels carrers seguint les evolucions dels actors.

Dos dies més tard, Divendres a la nit, els carrers d’Altafulla viuran la Processó del Sant Enterrament de Jesucrist, una solemne processó que es complementa perfectament i lineal amb el Camí de la Creu. La processó compta amb la participació dels armats, i les imatges del Sant Crist, el Sant Sepulcre i la Dolorosa.

Imatges: Manel Carrera

Ajuntament d’Altafulla. Comissió del Camí de la Creu