NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   

Calendari: Festes de tot l'any > Festes d'aniversari > Aniversaris d'agermanaments


Festes dels 20 anys d'agermanament
Matadepera i Mariapfarr celebren 20 anys d'amistat
Matadepera (Vallès Occidental)


Dos pobles agermanats


Trobada de Samsons a Mariapfarr


El Samsó a Matadepera


Guifré el Pelós, gegant de Matadepera


 

Matadepera celebra el vintè aniversari de l'agermanament amb la vila de Mariapfarr, una petita població emplaçada al bell mig de l'austríaca Vall del Lungau i que compta amb una extensa tradició de gegants i cap-grossos. Un bon exemple de com la cultura popular uneix persones i pobles.

Petita història d'un agermanament gegant

Les festes i la cultura popular, més enllà de ser instruments per inaugurar grans obres d'infraestructura, entretenir espectadors en espais tancats o per distraure turistes en fires comercials, bàsicament serveixen per agermanar persones i pobles. Aquest és el cas del què ha passat amb Matadepera (Vallès Occidental) i Mariapfarr (Àustria).

Ara fa 22 anys un grup de matadeperencs, moguts per la dèria de portar gegants extrangers a la Trobada Internacional de Gegants de Matadepera, es van posar en contacte amb els habitants d'un poble de la Vall del Lungau, a Àustria. El motiu era, en principi, ben senzill: volien que el Samsongruppe, fill d'aquesta població i un dels gegants més alts i més espectaculars del món, vingués a la Trobada que es va celebrar l'any 1982.

El gegant, que fa quasi set metres d'alçada, va venir acompanyat per dos capgrossos, la banda de música i un acompanyament tant nombrós que durant uns dies va deixar va deixar mig buit aquest poble austríac. L'encontre entre dos pobles culturalment tant distants, però units per la seva passió pels gegants, fou explosiu i va generar tants vincles personals d'amistat, i fins i tot d'amor, que l'any 1984 es va oficialitzar l'agermanament entre els dos pobles.

Des d'aleshores, s'han realitzat moltes activitats i trobades culturals conjuntes que han deixat rastre en ambdós municipis. Així, per exemple, una de les fonts públiques de Matadepera és de fusta austríaca, mentre que un dels carrers de la vila es digui Mariapfarr. En aquest poble austríac, per la seva banda hi ha una gran campana catalana, una rèplica a tamany original d'un fanal de la Rambla barcelonina i una imatge de la Mare de Déu de Montserrat, la Moreneta, que és venerada en un espai de culte propi a la petita església d'aquest poble del Lungau.

Actes del 20è aniversari

Els actes del vintè aniversari començaran amb l’arribada de la comitiva austríaca, divendres 28 a les 7 de la tarda. Serà a la plaça de l’Ajuntament, amb sardanes, una recepció oficial i una mostra de tradicions catalanes. A 2/4 de 9, una cercavila amb els gegants de Matadepera, els gegantons de les escoles, grallers, banda de música i la Musik Kapelle de Mariapfarr. Finalment, a les 9, un sopar de benvinguda al carrer Sant Joan amb correfoc inclòs.

Pel dissabte 29 hi ha previst a 2/4 de 8 del vespre un concert de la Musik Kapelle de Mariapfarr al Pavelló Multifuncional. I una hora més tard, un gran sopar de celebració d’aniversari, amb un espectacular pastís d’aniversari que estarà elaborat per les senyores de la Germandat.

Finalment, pel diumenge 30, hi haurà un acte oficial a l’Ajuntament, una plantada de gegants a la plaça del Casal de Cultura i la celebració d’una Santa Missa a la Parròquia de Sant Joan, amb la col·laboració de l’Agrupació Coral de Matadepera. Als volts del migdia, l’inici de la cercavila amb la presència dels gegants i gegantons de Matadepera i Mariapfarr, els grallers, la banda, la Musik Kapelle de Mariapfarr i la seva agrupació de senyores, la Trachtenfrauen. També acompanyaran la cercavila els bastoners de Castellvell i el Vilar. A les 2, una monumental paella feta pel senyor Pascual, l’especialista que ara fa deu anys es va desplaçar a Mariapfarr per elaborar-ne una per 2.200 persones. Els actes oficials acabaran amb un intercanvi de records entre els dos municipis i una cantada d’havaneres.

Text: Manel Carrera i Escudé


  3987 lectures  

   imprimir compartir:   Facebook  google buzz Twitter  







Ajuntament de Matadepera
http://www.matadepera.cat
Matadepera (el Vallès Occidental)
93.787.02.00

Ajuntament de Mariapfarr
http://www.mariapfarr.at
Mariapfarr



Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org