Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Mones de Tots Sants

Rosaris ensucrats
Els collarets dolços de Tots Sants
Diferents poblacions (Mallorca), Tots Sants

Rosaris de llepolies en una aula

Rosaris en una pastisseria

La diada de Tots Sants a Mallorca té un protagonista dolç destacat: els rosaris ensucrats, uns grans collarets fets de llepolies que els padrins regalen als fillols aquest dia. Els nins i nines els exhibeixen durant tot el dia amb orgull i els acaben devorant amb golafreria.

En determinades diades del calendari festiu anual els padrins regalen un obsequi als seus fillols. A Mallorca l’obsequi gastronòmic de la festa de Tots Sants són els rosaris ensucrats, un regal que al Principat és costum regalar als infants el Diumenge de Rams.

Els padrins i els regals al llarg de l’any

Els rosaris ensucrats són un d’aquells presents que els padrins fan als seus fillols. Un padrí és la persona que adquireix l'obligació moral de protegir un infant i fer-li de pare o de mare si algun dia arriba a quedar orfe. La relació entre fillols i padrins és una relació de protecció que comença amb l’elecció el padrí per part dels pares i acaba quan el padrí ja es pot valdre per si mateix. Per recordar-li la seva condició, durant els primers anys de vida de l’apadrinat, és tradició que els padrins obsequiïn periòdicament, en certes ocasions durant l’any, amb un regal als seus fillols. La majoria d’aquests regals són de tipus gastronòmic, però tampoc falten altres presents, com joguets i llibres.

En la dolça relació entre un padrí i un fillol hi ha diversos moments àlgids, més o menys abundants depenent de l’economia del donant. Al Principat, per exemple, és costum que el Diumenge de Rams els padrins regalin als seus fillols un conjunt de llaminadures i altres llepolies que serveixen per guarnir els rams o palmes que aquest dia es porten a beneïr i que els infants es pengen del coll, a mode de collaret.

A les Illes Balears i Pitiüses, en canvi, el costum dels rosaris ensucrats és un costum associat a la diada de Tots Sants. Aquest dia els padrins regalin als seus fillols un gran collaret de llepolies que els infants exhibeixen durant tota la jornada penjat al coll fins que la seva golafreria l’acaba fent desaparèixer.

Tots Sants i els rosaris ensucrats

Aquest collaret, anomenat rosari ensucrat o rosari de llepolies, combina, al voltant d’un mateix cordill, llepolies dolces com bombons i caramels, amb altres peces fetes amb les fruites pròpies de Tots Sants, panellets de castanyes, ametlles, pinyons, avellana, carabasses, etc. Aquest conjunt de peces enfilades, que imita un rosari, també inclou una peça rodona més grossa que la resta, anomenada patena que es posa com a medalla. La patena és una rodanxa de fruita seca (sovint de carabassa) o de confitura, tot i que modernament també és de xocolata i imita una moneda.

Aquest collaret el fan els padrins a casa seva o el compren ja fet a les pastisseries i forns, tot i que modernament també les escoles són les encarregades de la confecció d’aquests dolços que els infants s’enduen a casa i que comparteixen amb els seus amics.

L’origen de la tradició

La tradició dels rosaris ensucrats prové, com els panellets, de les ofrenes que antigament es feien als morts per Tots Sants amb productes derivats de la farina cuita al forn combinada amb els fruits d’aquest temps. Els rosaris són una evolució d’aquest costum festiu consistent en posar sobre les sepultures aquestes menges que hom creia que ajudaven les ànimes dels morts a sobreviure durant el seu viatge.

Sembla que antigament cada peça d’aquest collaret era fet exclusivament amb els anomenats panets de morts, uns panetets dolços fets d’una combinació de farina cuita al forn amb les fruites típiques d’aquesta època: castanyes, ametlla, pinyons, ametlles, carbassa, etc i que no incloïen els productes dolços, com els caramels , la xocolata o les fruites ensucrades, que s'han afegit posteriorment.

El costum de regalar aquest collaret dolç de padrins a fillols és originari de Palma (Ciutat de Mallorca) però s’ha estès a tota l’illa de Mallorca.