Calendari: Festes de Primavera > Altres festes de maig > Festes majors

Festes de Maig

Fogueres a les muntanyes que envolten Biar

Esquadra Oficial dels Blanquets en l'Entrada

Grup d'alguns espies amb la Mahoma

La Mahoma

Una de les festes de Moros i Cristians més antiga del País Valencià, amb elements tant ancestrals com "el Ball dels Espies", "La Mahoma" o les Fogueres. Se celebren del 10 al 13 de maig en honor a la Mare de Déu de Gràcia, patrona de la vila de Biar.

Les festes estan dedicades a la patrona, la Mare de Déu de Gràcia i es coneixen amb el nom de "les Festes de Maig" o festes de Moros i Cristians. Se celebren del 10 al 13 de maig i són de les més antigues del País Valencià, cosa que ha permès estendre la seua influència cap a altres festes com ara les de Villena o les de Beneixama.

Els elements més destacats de les festes de moros i cristians de Biar són les Fogueres, la Mahoma i el Ball dels Espies.

Les Fogueres

Les fogueres s'encenen la nit del 10 de maig, a la baixada de la Mare de Déu des del Santuari al poble. En total, són més de 500 fogueres situades als cims de les muntanyes que envolten Biar, cosa que ofereix un espectacle únic.

El Ball dels Espies

Els Espies són un conjunt de persones que, vestides de forma estrafolària, encarnen diversos personatges presents en el relat de la festa. En primer lloc fan una grotesca representació parateatral pels carrers, anomenada la Medició, que comença quan els moros volen guanyar el castell als cristians. Els diferents personatges que conformen els grups d'Espies efectuen una pantomima que representa l'espionatge del bàndol moro sobre la plaça cristiana abans de conquerir-la

Els Espies també ballen el Ball dels Espies, una antiga dansa ritual dedicada a un personatge anomenat "la Mahoma" que escenifica l'alegria dels sarraïns una vegada han resultat vencedors i que es dansa acompanyat pels compassos d'una Banda de Música.

La Mahoma

La Mahoma és la protagonista i element central de tots els actes de les festes de Maig a Biar. Es tracta d'un gegant amb cap de cartó i vestit de moro, que representa el profeta Mahoma i que està documentat a Biar ja l'any 1839.

La Mahoma va en un carro i va acompanyat per un versador, la funció del qual és la de recitar versets que escarneixen persones o fets ocorreguts durant l'any. En arribar el carro al castell, la Mahoma es col·loca al capdamunt per presidir les batalles entre Moros i Cristians.

Altres elements destacats

Personatges importants a les festes de Biar són els capitans i les abanderades, així com les figures de la vengaleta i la rodella que han estat prou oblidades i pareix ser que tornen a cobrar el protagonisme que mereixen.

Text: Redacció festes.org, amb informacions de Juli Roman

La Festa Major de Tàrrega. Història, entremesos i elements folklòrics