Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Josep > Gastronomia

Crema

Crema catalana

Preparant el cremador a la llar de foc

Amb el cremador es caramel·litza el sucre

El gust de la crema catalana en d'altres suports

La crema, també anomenada crema catalana, crema de Sant Josep o crema cremada, és, sense cap mena de dubte una de les postres més conegudes de la gastronomia festiva catalana. Associada a la Festa de Sant Josep, el 19 de març, la crema catalana és un plat molt fàcil de fer a casa i, per això, quasi mai falta en els dinars d'aquest dia.

La Festa de Sant Josep se celebra a tots els països d'òrbita cristiana el 19 de març, a punt d'entrar a la Primavera. En alguns llocs, per ser la diada del pare de Jesucrist, aquest dia se celebra el Dia del Pare, una jornada familiar durant la qual s'homenatja la figura paterna amb regals i atencions especials.

La festa s'escau quasi sempre en plena Quaresma i antigament havia estat un dia en què es trencava el rigor quaresmal i es feia un gran àpat. Un dels costums associats a aquesta festa fou, i encara és, menjar crema com a postres del dinar d'aquest dia.

Una mateixa crema, tres noms

La crema també és anomenada Crema cremada, Crema catalana o bé Crema de Sant Josep, una triple denominació que serveix per designar una mateixa cosa: una crema feta a base de llet, sucre, rovells d'ou i midó (que s'utilitza per a espessir la crema). Sobre aquesta base s'hi poden afegir espècies i condiments com canyella i llimona. La crema catalana, que sovint culmina amb una capa de sucre cremat, és un plat dolç que es menja fred.

La crema ja apareix als receptaris medievals catalans i es considera una de les postres més antigues d'Europa dins la seva categoria. Està àmpliament documentada a la literatura catalana des del segle XIV als nostres dies.

La senzilla elaboració casolana de la crema catalana, amb uns ingredients barats i a l'abast, ha fet que s'hagi popularitzat molt en els darrers anys, no només a l'interior de les cases, sinó també en restaurants i fondes, que l'ofereixen com una de les postres "stàndard" del menú diari, juntament amb la fruita, els gelats, el flam o el iogurt.

Tot i que la crema es menja sola, també sol formar part del farcit d'alguns tortells i coques. I el gust inconfusible de la crema està inspirant, fins i tot, el naixement de nous productes amb "gust de crema catalana" com el gelat de crema, els torrons de crema,...