Calendari: Festes de Tardor > Festes de Tots Sants > Àpats de Tots Sants

Arròs de conill amb trompetes de la mort
L'arròs de Tots Sants
Diverses poblacions, Del 31 d'octubre al 2 de novembre

Arròs de Tots Sants

L'arròs de conill amb trompetes de la mort, a la comarca de la Selva, s'anomena també Arròs de Tots Sants, perquè aquests bolets, les trompetes de la mort, acostumen a sortir en aquesta època de l'any.

Les trompetes de la mort (Craterellus cornucopioids), tal i com el seu nom indica, són molt fàcils de reconèixer perquè tenen forma de trompeta i són completament de color negre, encara que en alguns indrets, segons la humitat de l'ambient, també poden tenir un color grisós.

És un bolet buit per dintre, de 5 a 10 cm de llargària i de 2 a 8 d'amplada. Creix en erols i és molt difícil trobar trompetes corcades. És un bolet que admet molt bé la dessecació i se'n poden tenir sempre a casa. Només cal hidratar-los amb aigua la nit abans i ja els tenim tindrem com el mateix dia que els vam collir. També es pot fer en pols i afegir-ne als guisats i estofats de tota mena: els donarà un gust excel·lent.

Elaboració

Ingredients

8 escamarlans
1 sèpia de mida mitjana
2 grans d'all
6 salsitxes
1/2 conill
200 gr trompetes de la mort
400 grams d'arròs de gra rodó
aigua o brou

Netegeu la sèpia, tenint cura de guardar el fetge. Talleu-la a daus. Talleu el conill a trossos petits.

Poseu un raig d'oli d'oliva en una cassola de ferro colat. Salpebreu els escamarlans i salteu-los a la cassola. Reserveu.

Salteu a la mateixa cassola els talls de conill. Quan siguin ben rossos, hi afegiu la sèpia perquè es cogui. Incorporeu les salsitxes i deixeu que el conjunt agafi color. Tot seguit afegiu les trompetes que haureu netejat prèviament, el fetge de la sèpia tallat a daus petits i els alls pelats i laminats.

Poseu-hi l'arròs, doneu-li un tomb i deixeu-lo rossejar durant un minut. Poseu-hi l'aigua o el brou bullent i deixeu-lo coure durant 15 minuts. Quan faltin un parell de minuts, afegiu-hi els escamarlans. Tanqueu el foc i deixeu reposar la cassola tapada aquests tres o quatre minuts que li faltarà.

Recepta de Carlos Janer Boada, inclosa e el llibre "La cuina de l'arròs de pals: de l'Orient a l'Empordà", de Pep Nogué.

Sobre la tradició de l'àpat de conill amb trompetes
Carles i Font, Jaume / festes.org