Calendari: Festes d'Estiu > Onze de Setembre > Marxes de torxes

Un dels actes propis de la nit del 10 de setembre, vigília de la Diada, és la realització d’una marxa de torxes de ciutadans que, duent senyeres i torxes enceses, surten de diferents indrets per arribar fins al monument o espai dedicat als homenatjats (tomba, casa, indret que els recorda, etc). Una vegada arribats allà tenen lloc la resta dels actes: l’ofrena floral i el dipòsit d’espelmes, els parlaments i activitats culturals. L'ús de la flama, ja sigui en torxes o en espelmes, és i ha estat utilitzada en moltes cultures d’arreu del món per recordar, d’una forma contemplativa, meditativa, íntima, respectuosa i espiritual als morts.

Marxa de torxes
Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès)
La marxa de torxes de Vilafranca és una impressionant desfilada nocturna en la qual els milers de participants duen una torxa de parafina encesa a la mà amb el doble objectiu de recordar els que van perdre la vida defensant les llibertats de Catalunya i de reivindicar, de forma transversal i unitària, la independència.

Marxa de Torxes a Vilafranca del Penedès (l'Alt Penedès) - es celebra des de l'any 2002 i consisteix en una cercavila nocturna i solemne, popular i reivindicativa, que té lloc el 10 de setembre al vespre, amb sortida des de la plaça de la Vila i final al monument a Lluís Companys, on es llegeix el manifest de la Diada Nacional de Catalunya. S’organitza unitàriament des de la Comissió Onze de Setembre, la qual demana que a la marxa no es portin pancartes de cap tipus, només senyeres i estel·lades.
Marxa de torxes a Girona (el Gironès) - organitzat per Òmnium gironès i El Punt la marxa de torxes surt el dia 10 de setembre al vespre del Centre Cultural de la Mercè on abans hi ha un repertori de cançons populars i l'explicació de fets històrics. Després a la plaça del Vi es crema el Decret de Nova Planta.
Baixada de torxes a Olot (la Garrotxa) - Òmnium Garrotxa organitza la baixada de torxes la vetlla de la Diada Nacional de Catalunya. L'entitat convida els olotins a reunir-se dalt del Montsacopa a les 8 del vespre, on es fan diverses actuacions musicals abans d'encendre les torxes i baixar cap al centre de la ciutat. L'acte conclou a la plaça Major amb la lectura d'un manifest, la cantada dels Segadors i un concert.