NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Diumenge, 10 de desembre de 2023 | Loreto | Dia dels Drets Humans    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Hivern > Dia dels Sants Innocents > Impostos i peatges festius 

En moltes poblacions el Dia dels Sants Innocents és aprofitat per fer una recapta de diners ben especial. Grups de persones, sovint ben joves, es passegen pels carrers de la vila recaptant diners dels que passen per allà en aquest moment, adduint tot tipus de regles i normes inventades així com justificacions absurdes del destí dels diners. En aquelles poblacions on és possible, els nens es situen a banda i banda de camins i carrers i hi instal·len barreres (com ara cordills o filferros, però també altres objectes més contundents) que impedeixen el pas dels automobilistes i que només són retirats si es paga el corresponent peatge festiu.


il·lustració de la notícia
 Festa de la Banya
Castellvell del Camp (el Baix Camp)
Qui el dia dels Innocents vulgui passar pel terme municipal de Castellvell del Camp, haurà d’abonar, tant si vol com si no, una "banya" o impost festiu. A canvi, però, podrà fer un glop de mistela i menjar unes costelles. Així ho estableix el costum local ja des de 1851, accentuat a partir de 1854, quan el municipi es va segregar de Reus.


Festa dels Innocents a Moncofa (la Plana Baixa) - en aquesta localitat el jovent es dedicava a tirar la corda a les xiques per a lligar-les. Si eixien al carrer, les lligaven i havien de pagar per la seua alliberació, cinc cèntims, o un present, consistent en productes del camp a criteri dels segrestadors, com podien ser carabasses, melons, pataques, arròs... Si es quedaven a casa ben amagades, els fadrins entraven, inclús a la força per a lligar-les i fer-les pagar la penyora. El que es convertia en un divertit joc, que acabava a les dotze del migdia. Lo que recollien en queviures, ho subhastaven a la plaça major, i amb els diners recollits i els de les multes, feien un sopar tots plegats. Font: Aureli Puig i Escoi.
Fer barrera a Torredembarra (el Tarragonès) - la tradició de "sortir a fer barrera" es fa a Torredembarra cada 28 de desembre. Els nens fan una barrera amb un pal i no es deixa passar als vianants fins que no paguen uns diners.

Enviar articleEnviar enllaçCostums i tradicions de Castellvell del Camp. Parlen les àvies
Suñé Morales, Jordi / Ajuntament de Castellvell del Camp
El llibre és el resultat d’una investigació duta a terme al llarg de l’any ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2023 festes.org