Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > Tres Tombs de Foc

En algunes poblacions, integrada o no en la recreació teatral de la vida de sant Antoni, es fa una cercavila amb bèsties de foc, coneguda com a Tres Tombs de Foc. Es tracta d'un correfoc nocturn que imita el ritu de la festa i es caracteritza per donar tres voltes a un determinat indret. Les bèsties que hi participen no són de tipus fantàstic (dracs, etc), sino peces de bestiari que representen un dels protagonistes de la festa de sant Antoni: els animals domèstics i els animals de peu rodó.

Tres Tombs de Foc al Barri de Sant Antoni, Aj. de Barcelona (el Barcelonès) - es tracta d'un correfoc organitzat pels Diables de Sant Antoni (colla nascuda l'any 1985) i que està adaptat a la temàtica del sant del porquet i els dimonis. Se celebra dins de les festes de Sant Antoni d'aquest barri i compta amb la participació de diverses bèsties i colles de diables. El protagonista absolut d'aquest correfoc és la Porca de Sant Antoni (1995), un animal del bestiari festiu local que tira aigua de dia i que de nit dispara coets. Pels volts del 17 de gener.
Trobada de bestiari domèstic a Castelló de la Plana (la Plana Alta) - durant la Festa de Sant Antoni del barri marítim del Grau, l'associació cultural Botafocs organitza, cada any i des del 2000, una Trobada de Bestiari Domèstic. Es representa la vida del sant, se sorteja un porquet i finalment comença una cercavila-correfoc amb els dimonis i el bestiari participant (les bèsties convidades i les locals, encapçalades per l'Haca Traca Almalafa), que finalitza amb l'encesa de les fogueres comunitàries. Cap de setmana després del 17 de gener.
Tres Tombs de Foc a Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - Cap de setmana proper al 17 de gener. Els carrers del centre històric de Vilanova i la Geltrú acullen aquest correfoc lligat a les festes de Sant Antoni Abat i que cada any congrega bèsties festives relacionades amb el patronatge del sant. Els Tres Tombs de Foc van sorgir el 1999 de la mà de l'Associació dels Tres Tombs, que va apostar per fer un acte de foc amb la particularitat que, cada any, les bèsties participants tenien algun nexe d'unió entre elles.

La Porca dels Diables de Sant Antoni
Folch, Arnau / Festes.org