NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Calendari: Festes d'Estiu > Festes de Sant Joan > Fontades


La creença en les virtuts beneficioses que l'aigua té en aquest moment de l'any ha fet que en moltes poblacions la gent celebri una fontada per Sant Joan. Es tracta d'una trobada al voltant d'una font on hi raja aigua abundant, per celebrar un àpat gastronòmic comunitari, participar en jocs populars (estirada corda, trencar l'olla...) i cantar i ballar. En moltes ocasions la fontada acaba amb una remullada col·lectiva o algun altre tipus d'acte on l'aigua és protagonista, i amb un bany col·lectiu al riu.


Tornaboda a Sant Joan les Fonts (la Garrotxa) - una tradició d'aquest poble que té més de 250 fonts. Es celebra el darrer dia de la Festa Major i consisteix en una fontada popular al paratge de la Font Freda, als afores del poble, un indret on hi ha uns grans roures. La gent s'hi aplega en colles d'amics i famílies i celebren una menja. És tradició ballar-hi sardanes.
Berenar a la Font de les Rentadores a Riu de Cerdanya (la Cerdanya) - és una de les tradicions més antigues de la Festa Major i es celebra l'endemà de Sant Joan. S'hi menja xocolata i es beu alguna cosa. Antigament s'hi anava ballant corrandes, des de l'església de Sant Joan fins a la Font de les Rentadores, un safareig amb una font de cinc brocs decorats amb caps de personatges. En una llosa hi ha gravada la data de 1860. Per la Festa Major també es balla davant la font la Dansa de les Rentadores de Riu.
Anada a la Font de Sant Patllari, Camprodon (el Ripollès) - cada 23 de juny al migdia, la gent de Camprodon va a dinar a la font de Sant Patllari, una font que hi ha als afores del poble. Allà es menja en grups d'amics i familiars i tot seguit comencen els jocs, com l'estirada de la corda i l'enfangada. El jovent es mulla amb aigua de la font, s'enfanga amb el fang d'un prat proper i després baixa festivament fins el poble. Al seu pas la gent els llança aigua des de portes, balcons i finestres. La comitiva recorre els diferents carrers del poble i acaba al riu, on es fa un bany col·lectiu.
Aplec a l'ermita de Sant Joan de Codoloar, Aj. Conrudella de Montsant (el Priorat) - el dia 24 de juny, Sant Joan, de bon matí, els veïns pugen a l'ermita de Sant Joan del Codolar a esmorzar. Després es fa una missa a l'ermita. Al migdia molta gent va a dinar a casa, i molta també, es queda a l'ermita a acabar de passar el dia. Al voltant d'aquesta ermita hi ha diverses fonts d'aigua.
Aplec a Sant Joan de Cornudell, Aj. Castellar de n'Hug (el Berguedà) - es fa el dia 24 de juny en aquesta ermita construïda al costat d'una font. Telèfon: 938 257 077

Enviar articleEnviar enllaç



Sant Joan les Fonts
Dorca i Arau, Helena / Ajuntament de Sant Joan les Fonts
Aquest llibre és fruit de més de dos anys dedicats a cercar i estudiar ...

Cultura Popular. Josep Romeu i Figueras
Diversos autors, / Aubert Editor
Número 11 de la Revista Gra de Fajol. Papers i materials de la Garrotxa, ...


Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org