Calendari: Festes d'Hivern > Festes de Sant Antoni > La Matxada

El ritus principal que conté la Festa de Sant Antoni Abat consisteix en donar tres voltes -en el sentit contrari de les agulles del rellotge- amb els cavalls i altres animals domesticats a un espai sagrat. Al sud del Principat de Catalunya, a la Franja de Ponent i al País Valencià aquest ritus de circumval·lació es fa seguint l'esquema antic de la festa: durant la nit de la vigília, el 16 de gener -o el dissabte més proper, i al voltant del foc, generalment un foguera feta amb brancatge verd. En terres valencianes s'anomena "Matxada" o, popularment "Matxà", perquè els seus protagonistes eren els cavalls "matxos".

Festes de Sant Antoni
Vilanova d'Alcolea (la Plana Alta)
Any rera any, els habitants de Vilanova d'Alcolea encenen el seu poble per celebrar la Festa de Sant Antoni, una de les més espectaculars i participativa de totes les que es fan a la nostra geografia. La imatge del sant, els cavall i milers de visitants, travessen les barreres de foc que tenen per objectiu impedir-los el pas.

Festa de Sant Antoni a Vistabella del Maestrat (l'Alcalatén) - la festa se celebra dos caps de setmana després del 17 de gener. Dissabte al matí, desdejuni amb dolços i moscatell, i eixida a la muntanya per a recollir argelagues i "malea" per fer les fogueres i esmorzar. Després, els majorals o clavaris reparteixen els rotllos de sant Antoni amb llavors d'anís per les cases del poble acompanyats per la Rondalla de Vistabella. Quan ja és fosc, s'encenen les fogueres al pas de la "matxà", la processó amb els animals que surt des de l'ermita dedicada al sant que, orientada de cara al Penyagolosa, hi ha en un extrem del poble. En la processó els matxos i cavalls van a davant, tots en eixalma i vestits amb mandils, unes mantes de llana de colors vistosos. La foguera de davant l'església, al Dau, es fa amb la llenya del Pi de Nadal, un pi que s'ha anat a buscar per Nadal i que es guarneix durant les festes nadalenques. La nit acaba amb un sopar i un ball. L'endemà al matí, missa en honor a Sant Antoni i les curses, una de les quals és la del pollastre, unes corregudes pel carrer Major amb un pollastre de premi. Durant la festa també es fa una xocolatada i jocs per als menuts, on no hi falten els trenca-perols. Telèfon: 964389007
Festa de Sant Antoni a Xodos (l'Alcalatén) - se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener. Dissabte té lloc la benedicció dels animals en una de les cases dels clavaris, els organitzadors de la festa, cada any d'un carrer diferent i on hi ha el guió o penó del sant, que s'entrega per la finestra de la casa a la clavariessa. A continuació es fa la "matxà", les voltes per les diferents fogueres que es fan pels carrers del poble (una de les quals és una barraca amb forma cònica feta a partir d'un arbre central) i el repartiment final de prims als propietaris dels animals. Per acabar la nit, es sopa i hi ha ballada de jotes. L'endemà diumenge té lloc la processó en honor a sant Antoni, encapçalada per un altíssima bandera, el penó i una imatge del sant, i formada per homes amb grans ciris encesos a la mà. La festa acaba amb els jocs per a la mainada. La festa està organitzada pels clavaris, que reparteixen prims després de missa i estampetes del sant i la clavariessa, encarregada de portar el penó del sant damunt un cavall que obre la cercavila nocturna. Telèfon: 964.370.156
Festa de Sant Antoni a Atzeneta del Maestrat (l'Alt Maestrat) - se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener i cada any està organitzada pels veïns d'un o més carrers del poble diferents. Dissabte al matí, sortida al bosc per recollir les argelagues per a fer les fogueres i arrossegada d'un pi amb cavalls, que servirà per fer la foguera principal. Al vespre, benedicció dels animals, encesa de les fogueres i inici de "la matxà de Sant Antoni", una cercavila amb els matxos i cavalls ben engalanats i encapçalats pel penó amb la imatge del sant, que recorre les fogueres del poble, i que acaba amb el repartiment dels tradicionals prims per als participants i vi, cacaus i tramussos als assistents. L'endemà diumenge es fa la missa en honor a Sant Antoni i tot seguit les tradicionals cucanyes i corregudes, primer per als xiquets i després per als adults. Destaca la trencada d'olles, consistent en trencar unes olles de terrissa dins de les quals hi ha premis. Durant els dies que dura la festa es compren "bolletes" a benefici de la festa. Es tracta d'uns paperets amb el nom dels participants i que el darrer dia serveixen per a efectuar el sorteig d'una baconeta. Telèfon: 964.37.00.18
Festa de Sant Antoni a Les Useres (l'Alcalatén) - se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener. Comença divendres amb l'arrossegament de panderos, rastres de llandes (pots i llaunes) que els xiquets arrosseguen lligats a una corda fent molt soroll amb l'objectiu d'anunciar la festa. El dissabte al matí hi ha la sortida pel terme municipal per anar a recollir "la malea" i tot seguit l'entrada o pujada del pi, la plantada d'un pi a la plaça que serà l'eix de la foguera gran. Al vespre es fa la benedicció del animals i tot seguit encesa de les fogueres i la "matxà" dels animals, un recorregut de tres voltes amb els cavalls i animals de companyia pels carrers del poble i que va encapçalada pel portador del guió del sant. La matxà culmina amb el repartiment dels rotllos de Sant Antoni, un acte que és anomenat "les espentes" perquè es desenvolupa amb molta bullícia. L'endemà diumenge hi ha missa i processó amb la imatge del sant, que també culmina amb el repartiment de rotllos. També en les masies dels Hostals celebren la festes de Sant Antoni, entre febrer i març, amb la tradicional “matxà”, el repartiment de rotllos a càrrec dels clavaris, la missa i processó, i les famoses “corregudes” dels Hostals, que atrauen a molts cavalls de raça vinguts de tota la Comunitat Valenciana. Telèfon: 964388609

Festa de Sant Antoni a Llucena (l'Alcalatén) - se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener i està organitzada pels clavaris. Dissabte al matí hi ha l'arreplegament de la llenya i "malea" per a fer la foguera i tradicionals "Cantats", la cantada dels goigs a l'ermitori del sant, que és als afores del poble. Al vespre hi ha la benedicció dels animals i la posterior "matxà" de tres voltes amb els cavalls i animals domèstics pels carrers del poble, encapçalats pel portador del penó o guió del sant i amb la presència de la banda de música local, la Unió Musical Llucenenca. La matxada culmina amb el repartiment de "prims" pels animals domèstics (se'n fan cap a 5.500, l'any 2017) i "rotllos" per a les cavalleries. Amb la brasa de les fogueres es fa un sopar o torrada de carn, gentilesa dels clavaris, i un concert o ball popular. Diumenge al matí hi ha la processó de sant Antoni, que es porta des de l'ermita que hi ha als afores del poble fins a l'església del poble, on té lloc una missa. A la tarda tenen lloc les tradicionals "olles" i altres jocs infantils, previ repartiment dels papers per a participar-hi. A Llucena les "tirades d'olles" són famoses per la gran quantitat que se'n fan. Es tracta d'una llarga corda que es posa de cap a cap de carrer i de la qual pengen diverses olles de terrissa força grans i que amaguen un premi a dins. Tradicionalment el premi és un animal viu, que antigament es posava dins l'olla i que ara s'entrega una vegada l'olla és trencada. Un diumenge posterior es fa la processó de tornada de la imatge de sant Antoni a l'ermita, que és encapçalada pel penó, acompanyada per la banda de música del poble i per les dames i representants polítics, on té lloc una altra missa. Telèfon: 964.38.00.01
Festa de Sant Antoni a Figueroles (l'Alcalatén) - se celebra el cap de setmana més proper al 17 de gener. Dissabte, matxà amb els cavalls i animals de companyia per voltar les fogueres del poble i repartiment de "prims". Diumenge, missa i processó de sant Antoni. A la tarda es fan les pinyates a la plaça de l'Església. Telèfon: 96.438.15.73

Sant Antoni Abat a Vilanova d'Alcolea
Barreda Traver, Joaquim / Diputació de Castelló