Calendari: Festes de Primavera > Pasqua Florida > Romeries, romiatges, pelegrinatges i rogatives

Celebracions festives que consisteixen en grans desplaçaments a peu fins a santuaris i ermites, per tal de retre homenatge i expressar devoció a relíquies, sants i altres herois locals. Durant el procés de peregrinatge els "romeus" experimenten transformacions internes derivades del fet de desplaçar-se amb els propis mitjans i durant tants dies. Les romeries penitencials o "rogatives" són les que es celebren per demanar un favor o gràcia.

Romeria del Cocó a Lloseta (Mallorca) - es celebra el primer dimecres després de Pasqua i és la continuació actual de l´antic pancaritat amb que els llosetins i llosetines veneraven a la Mare de Déu en l´oratori construït a l´antiga possessió de Son Ramon. Aquest dia les autoritats polítiques i eclesiàstiques inicien la festa amb un passeig des del temple parroquial fins a l´oratori, on té lloc la celebració eclesiàstica. Al llarg del dia l´actual avinguda del Cocó és el punt on es concentra la romeria, que compta també amb la presència de visitants dels municipis veïnats. Un dels costums d'aquesta festa és comprar avellanes i anar a posar els dits al forat que hi ha a la roca, davall de l'oratori, conegut popularment com a "Didalet", on segons la tradició qui fica els dits un darrer l'altre queda curat de certs mals. Telèfon: 971.51.40.33
Romeria a l'Ermita del Remei a Flix (Baix Ebre) - romeria que es celebra al Santuari de l'ermita de La Mare de Déu del Remei el dilluns de Pasqua, que congrega una gran gentada de tots els pobles del voltant.
Romeria a l’Ermita de Berrús (Riba-Roja d'Ebre, Ribera d'Ebre)
Romeria al Puig de Santa Magdalena (Inca, Mallorca) - dura dos dies, normalment el cap de setmana següent a Pasqua. A l'esplanada de l'Ermita es fa el tradicional fogueró amb torrada gratuïta per a tothom. Ballada popular a càrrec dels Revetlers des Puig d'Inca. També inclou festa i activitats per a joves, un concurs de paelles i curses, jocs, joies, etc i amb la prticipació de xeremiers.
Romeria al Puig de Sant Miquel a Montuïri (Mallorca) - dimarts desprès de Pasqua es puja a peu pel camí vell del Puig i allà dalt es fa una missa i una berenada, durant la qual es consumeixen les darreres panades.
Romeria a l´Ermita de la Verge Poderosa (Sineu, Mallorca) - romeria fins a aquesta ermita, on té lloc la Missa d´Acció de Gràcies. Es celebra dilluns de Pasqua o Segona Festa de Pasqua.
Processó de las Cuques a Palafurguell (el Baix Empordà) - vot de vila en agraïment a Sant Sebastià per haver-los deslliurat d'una pesta. Es fa una anada a peu fins a l'ermita del sant que hi ha a la muntanya de Sa Guarda, al costat del far i de la Torre de Guàrdia. Els participats surten de l'església de Sant Martí de Palafrugell de matinada i fan el recorregut a peu quan encara és fosc (d'aquí el nom de Processó de les Cuques, de llum. Una vegada a l'ermita se celebra una missa cantada per la coral de Palafrugell i es ballen sardanes. Des de la creu de la plaça es fa una benedicció general del mar i del terme. Segons Josep Pla: "s'hi feien les pregàries per mantenir les collites salvaguardades de plagues del camp: cucs, cuques, paràsits, criptògames i males herbes. Era una processó de fons arcaic, una reminiscència del passat agràrio-eclesiàstic de la població." Alguns anys hi ballen els gegants de Palafrugell. Antigament la gent es quedava a dinar pels voltants i es feien focs per coure-hi el menjar. Es presenten les pubilles de les Festes de Primavera de l'any en curs. Telèfon: 972.613.100
Dia del Rotllo a l'Alcora (l'Alcalatén) - una de les celebracions més populars de l’Alcora. El Dilluns de Pasqua, l’Alcora acull, com cada any i des de temps immemorial, els xiquets del poble i d’altres poblacions veïnes que acudeixen a participar a la “Romeria d’Infants”, considerada l’única romeria de l’Estat on els protagonistes són els xiquets, i per al posterior repartiment dels rotllos. La tradició popular marca l’inici d’aquesta romeria a mitjans del segle XVIII, quan una terrible sequera assolava els conreus de l’Alcora. Precs i pregàries no eren prou per aconseguir capgirar aquesta voluntat divina. El Consell Municipal determinà enviar una ambaixada de nens, menors de set anys a l’ermita més alta del terme municipal, Sant Cristòfol, per a que des d’allí, molt més a prop del cel, feren arribar les seves supliques al Pare Déu. Al cap d’uns dies una formidable pluja va regar els camps, salvant les collites. Per açò, i en senyal de gratitud, una veïna donà al poble uns sacs de farina, amb els quals es van elaborar uns rotllos amb llavoretes que es van repartir entre tots els nens. Aquesta és la llegenda popular de l’origen de la festa. Actualment la festa del Rotllo rememora aquest fet amb una “Romeria d’Infants” que acompanyada de música popular (dolçaina i tabalet i, els últims anys, rondalla de corda), es trasllada fins l’ermita de Sant Cristòfol. La Romeria d’Infants va seguida de tots aquells que desitgen participar de la festa, sense limitacions per edat o procedència. Quan finalitzen els actes a Sant Cristòfol, més de 2.000 persones baixen en direcció al poble pel camí serpentejant, primer per la muntanya oberta i després per les revoltes del recinte del Calvari, entonant els tradicionals cants de “solispassa”, que ressonen en tota la contornada, fins arribar a la població situada a peus de la cima. Telèfon: 964.36.00.02