Ecosistema: Protagonistes > Balls i danses > Ball del Contrapàs

Ball del Contrapàs a Palau de Noguera (el Pallars Jussà) - es tracta d’un ball d’origen religiós que antigament es ballava dins l’església i que en l’actualitat té un esperit lúdic i es balla el 29 d'agost, diada del patró de Palau de Noguera, sant Joan Baptista Degollat i el diumenge de festa major. És un ball exclusiu dels homes, que aquell dia s’engalanen amb pantaló fosc, camisa blanca i mocador grana i, al so de la música, van sortint per parelles formant finalment una rodona, alçant els dos braços i saltant d'una forma característica que és la que li dóna el nom de “contrapàs”. La música i la coreografia del ball s’havien transmès per via oral de generació en generació des de l’Edat Mitjana fins que el músic i compositor barceloní, Joan Dotres Vila, estiuejant de Palau, va adaptar la melodia per a orquestra l’any 1944. Telèfon: 973.65.15.40

El ball de plaça a la costa de llevant
Massa i Pujol, Pompili / Edicions El Mèdol