3. CONCLUSIONS GENERALS

3.1 Conclusions respecte als equips


* Els espais multidisciplinaris són, per als professionals que hi treballen, una solució intermitja basada en la interdependència: entre la independència - treballar sol a casa- i la dependència -treballar per grans organitzacions basades en el control i la jerarquia. El professional entra en una organització-paraigües que li respecta la seva autonomia, li proporciona serveis de suport i li facilita un entorn on pot treballar formalment en equip amb els altres professionals. D’aquesta manera pot fruir de llibertat en l’exercici de la seva feina i tenir pocs entrebancs burocràtics o controls externs. En aquest sentit, els espais multidisciplinaris són organitzacions que poden resoldre en bona part la tensió inherent al treball professional i a la seva organització formal. El professional forma un "agregat" amb altres professionals d’altres disciplines per tal d’aprofitar les economies d’Escala derivades del fet de compartir recursos (infraestructura, tecnologia, coneixements i habilitats) i per aprofitar sinèrgies. La voluntat d’ajuntar-se en un mateix espai físic respon a necessitats econòmiques i de supervivència (compartir recursos per a disminuir costos) i a necessitats professionals relacionades amb les afinitats i l’àmbit d’interessos.


*Els espais multidisciplinaris són organitzacions de dimensió mitjana formades per una combinació d’organitzacions i creadors, empreses de serveis i artistes. Són espais per a la creació i pel desenvolupament professional i artístic de les seves persones.


* Els espais multidisciplinaris són organitzacions que estan preparades per donar resposta a uns nivells de complexitat, interdependència i responsabilitat creixents. Si en el passat, per afrontar qualsevol projecte, calien períodes de decisió relativament curts i períodes d’execució més llargs, avui, el període de decisió s’allarga perquè es fa més complex: hi intervé més gent i cada vegada més diversa, és més obert perquè s’internacionalitza etc; mentre que el període d’execució s’escurça en la mesura que és de caràcter tècnic. Això explica en part , en el camp de la gestió cultural, el fenomen de les coproduccions o les aliances entre grans organitzacions.


Els camps del coneixement són cada vegada més interdisciplinaris, i requereixen la intervenció d’equips d’especialistes diferents que treballen junts en l’elaboració del producte. La configuració multidisciplinària permet abordar projectes de gran envergadura i complexitat conceptual i oferir una resposta ràpida complerta i integral. Sumar disciplines en la elaboració de projectes equival a sumar mirades, a sumar punts de vista i sensibilitats: a multiplicar el valor. En els espais multidisciplinaris això és possible a uns costos menors, doncs els costos de compartir activitats entre unitats de negoci, és a dir, costos de negociació, estudi i posada en marxa ("start up costs"), costos de seguiment i control d’operacions ("on going costs"), costos de compromís, costos d’inflexibilitat i sobretot els costos de coordinació es redueixen considerablement pel fet que els equips comparteixen un mateix espai físic.


*Els equips estan formats per "treballadors del coneixement" (knowledge workers), persones que dediquen la major part del seu temps laboral al maneig d’informació de qualsevol tipus i en qualsevol format. Les organitzacions dels espais multidisciplinaris pertanyen a l’anomenat "l’espai de la informació" un sector de sectors format per totes aquelles organitzacions que treballen amb les noves tecnologies i amb la informació de manera intensiva. Per a aquestes empreses la informació és, a banda de les seves persones, el principal actiu a gestionar. Jacques Delors subratlla el paper de la informació en la productivitat de les economies modernes de la següent manera: "La informació és el petroli del segle XXI".


Els espais multidiciplinaris sorgeixen com una resposta flexible i creativa de la societat civil davant el repte que suposa l’arribada de la societat del coneixement de la mà de la revolució de les telecomunicacions, les tecnologies de xarxa i l’economia de la informació. L’economia del coneixement, basada en la premissa que cal invertir més en intel·ligència, creativitat i imaginació que en recursos per crear valor, genera tant noves professions (generadors de contingut, empreses que donen accés a les xarxes…) com noves formes de treballar (teletreball, emprenedors individuals, organitzacions en xarxa). Així, les armes competitives en aquesta nova era són la intel·ligència (habilitat per ajuntar un grup potent de talents) i la velocitat (habilitat de moure’s ràpid i l’habilitat d’executar sense cometre errors).


3.2 Conclusions respecte a l’espai.


* L’espai físic és la peça clau dels espais multidisciplinaris: és el motor de la idea, el contenidor dels professionals, és la base física del sistema espai multidisciplinari. A diferència d’un cluster/districte industrial, xarxa telemàtica o comunitat virtual, en els espais multidisciplinaris els elements del sistema interactuen en un mateix espai físic: la xarxa és alhora, una xarxa de persones i una xarxa de coneixements.


*
L’espai físic configura i determina la "qualitat" de l’ambient laboral i la "qualitat" i la freqüència de les relacions entre els membres: reflexa i conforma la cultura de l’empresa i els models de relació. Els espais multidisciplinaris neixen sempre al voltant de la idea d’aprofitar un espai físic diferent, especial, curiós, de valor simbòlic, històric o de característiques industrials, per a donar-li un ús professional. Això construeix una certa imatge de modernitat, d’innovació i de creativitat, que es manifesta com a un valor de cara a clients, proveïdors i altres stakeholders externs a l’espai. Al mateix temps és un espai per a compartir coneixements, habilitats, experiències, clients, projectes. La convivència en un mateix espai físic facilita l’ajuda mútua, la comunicació i el diàleg, afavoreix la interdependència i el treball en equip. La composició dels espais ha de tenir per objectius facilitar que tothom s’expressi tal com és, que la formació d’equips de projecte sigui ràpida i que sigui fàcil reunir-se i conversar. Un espai viu, amb distribucions flexibles dels espais, còmode, amb dissenys ergonòmics, sense barreres físiques … amb vida.


* En la composició dels espais (la divisió entre espai professional d’ús privat i espai multifuncional d’ús comunitari) hi ha implícita la voluntat d’humanitzar l’entorn laboral mitjançant un equilibri que garanteix un cert nivell de privacitat als membres i alhora fomenta un cert grau de "comunitat". Es busca l’equilibri entre desenvolupament professional i desenvolupament personal. Són canals d’autoexpressió que permeten el diàleg, l’intercanvi i la comunicació continua entre tots els seus membres i que volen evitar l’alienació de l’home i la dona en el treball.


* Fomenta el sentit de pertinença a l’espai multidiciplinari. El sentiment de pertinença a l’espai multidisciplinari és sempre en relació a l’espai físic. Es freqüent sentir dir -Tinc el meu despatx a "nom espai" o - Vaig a "nom espai".


3.3 Conclusions respecte a les relacions.


*L’espai multidisciplinari configura un entorn d’oportunitats per les organitzacions residents que no podrien assolir per elles mateixes si no compartissin un mateix espai físic. No es pot afirmar que tots siguin entorns cooperatius, perquè alguns no han estat concebuts per a ser-ho i perquè la col·laboració efectiva o a l’ajuda mútua depèn de factors inherents al caràcter i la voluntat de les persones, del nivell de relació personal i professional, de la complementarietat dels àmbits d’actuació, del grau de consolidació dels equips i fins i tot del fet de disposar de temps alliberat.


*Els espais multidiciplinaris faciliten l’aprenentatge continu i col·lectiu de les persones i de les organitzacions residents. L’adquisició de coneixements va lligada als equips (cada organització desenvolupa i crea les pròpies habilitats, insights i relacions, en el marc de la seva disciplina o especialitat), l’espai físic facilita la compartició d’aquests coneixements (la transferència del que cadascú ha après es transfereix al conjunt de les altres organitzacions per processos formals i informals), i cadascú utilitza els coneixements i integra l’aprenentatge en el seu àmbit d’actuació per tal que els sabers siguin productius.


*Les col·laboracions centrades en activitats primàries són aliances de caràcter temporal. Les raons que fan entrar a les organitzacions en una aliança estan relacionades generalment amb el fet de guanyar accés a habilitats complementàries, mercats i economies d’escala. L‘estructura de les aliances depèn del nivell de control desitjat, de les inversions necessàries que cada organització ha de fer (costos oportunitat), grau de dependència mútua existent, duració desitjada de aliança, riscos a compartir, etc. En aquestes aliances és molt important la relació personal dels partners: la "química", confiança i cultura.


* El baixíssim nivell d’interconnexió tecnològica entre els equips dels espais analitzats i per tant el encara baixíssim grau d’aprofitament de les noves tecnologies de la informació per a la cooperació empresarial, és degut al fet que encara avui moltes persones no veuen els beneficis reals derivats de la utilització d’eines com el correu electrònic, l’entorn Internet i Intranet, els newsgroups o les llistes de distribució.


És molt possible que la situació variï substancialment en els propers anys a mesura que aquestes eines es popularitzin i siguin reconeguts com a potents instruments per a la cooperació i comunicació empresarials.



3.4 Conclusions respecte a la història.


* Tot i que cada espai ha evolucionat d’una determinada manera i en uns terminis temporals diferents fins a assolir la plena capacitat, hi ha característiques de la història que són similars a la manera com comunitats biològiques "envaeixen" espais verges. Localització de l’espai verge, instal·lació dels pioners, creació de les condicions perquè entrin altres, expansió de la comunitat i definició de la forma de sosteniment de la comunitat: cooperació, redistribució i/o intercanvi.


* En l’elecció dels espais hi ha un cert compromís amb el desenvolupament sostenible. Cal recuperar espais perquè l’espai físic és un recurs limitat: cal créixer en valor afegit i no en espai físic. Aquesta funció social o component de caràcter ideològic derivat de la voluntat de recuperar i rehabilitar grans espais de la ciutat que estaven abandonats o en desús fa que en la creació de l’espai es faci amb el cor i hi intervingui un cert apassionament. Sense aquest component "cor" i aquesta tenacitat molts dels espais multidisciplinaris no haurien arribat en les mateixes condicions on són ara.


* Les funcions dels fundadors són de dos tipus: en la Fundació de l’organització, fan d’emprenedors, doncs tenen una idea i busquen els recursos necessaris per a dur-la a terme; i en l’evolució del sistema assumeixen el liderat. Aquest liderat se’ls hi atorga com a fundadors però també perquè han demostrat tenir capacitats de liderat: capacitat per generar un imaginari comú i comunicar una visió compartida, resolució de problemes, capacitat per respectar la diversitat i integrar opinions, per saber tractar a les persones com a adults; també per la seva participació activa en el procés de socialització: organització de festes pel conjunt de persones i per saber donar confiança i recolzament als nous integrants.


* El procés de selecció dels grups que formaran part de l’espai multidisciplinari és un procés clau ja que en determina molt activament la configuració, evolució i funcionament posterior. El procés de selecció l’efectuen els fundadors, de manera que depèn de les seves capacitats i visió de futur, dels seus coneixements de management o la seva intuïció i coherència respecte al propòsit inicial, que l’espai multidiciplinari evolucioni d’una manera o altre. El fet que els processos de selecció comencin amb processos informals, explica el fet que en molts dels espais analitzats, existeixi certa philia o amistat entre les persones de les organitzacions que els formen.


* Els fundadors són persones joves de cert status econòmic. La necessitat de efectuar reformes econòmiques considerables en l’infraestructura per condicionar i rehabilitar l’edifici i la necessitat de negociar amb els propietaris de l’immoble suposen dues barreres importants perquè el fenomen dels espais multidisciplinaris estigui a l’abast de tothom. Avui dia, només certs joves amb un determinat status econòmic i social i amb determinades capacitats d’inversió es poden permetre començar una aventura de caràcter privat com aquesta. Potser ajudes de les administracions o de particulars per al condicionament dels locals serien un bon estímul perquè espontàniament sorgissin més espais multidisciplinaris.


3.5 Conclusions respecte al propòsit.


* Tots els espais evolucionen amb l’experiència diària com a guia, evolucionen de forma "natural" gràcies a la motivació i a la capacitat de liderat dels fundadors. Són organitzacions que es reinventen contínuament en funció de les necessitats de persones i mercats i que van proposant fórmules i respostes diverses al llarg del seu cicle de vida. És per això que molts han estat creats sense una complerta definició dels seus objectius i propòsits. Alguns comencen essent segons despatxos o despatxos compartits i acaben convertint-se en un hotel d’organitzacions; altres tenen un propòsit molt clar però un creixement massa ràpid els despista de la idea original. Aquesta indefinició inicial fa que les persones que treballen en aquests espais hagin de conviure amb nivells forts d’ambigüitat i d’incertesa.