0. INTRODUCCIÓ

0.1 Presentació.


"There are good reasons for suggesting that the modern age has ended.
Many things indicate that we are going through a transitional
period when it seems that something is on the way out and
something else is painfully being born. It is as if something were
crumbling, decaying and exhausting itself, while something else,
still indistinct, were arising from the rubble."

Vaclev Havel

La nostra és una societat d’organitzacions en la que l’acció humana és una acció mitjançada organitzativament. Les organitzacions s’han erigit en els principals agents de tots els àmbits -polític, econòmic i social- de la nostra època i ocupen una posició preponderant en relació al devenir social de les comunitats. En canvi, moltes són encara entitats independents, socialment irresponsables i insensibles tant al seu entorn més immediat com als problemes que afecten al conjunt del planeta.

Vivim, alhora, en un període de transició desde l’era industrial a l’era del coneixement: l’antic està en descomposició i però al nou li manca fonament. La civilització occidental està experimentant una revolució tecnològica sense precedents que redefinirà el paper de les Institucions, posarà en qüestió els valors morals imperants, activarà la intel·ligència col·lectiva, ampliarà les nocions científiques, generarà noves formes d’art i d’organització social, redefinirà el paper de poble i terra i il·luminarà els nostres caràcters comuns i universals. Avui, per exemple, ja és àmpliament acceptat que vivim sota el paradigma de la interdependència, que el nostre model de desenvolupament no és sostenible i que comença un progressiva presa de consciència d’era planetària i de límit.

Resumint, en aquest tombant de segle sabem que la complexitat i la urgència dels problemes del món exigeix respostes flexibles i creatives per part de l’organització, una de les Institucions que major impacte té en el devenir social de la nostra època; que l’aspecte que tindrà la societat del futur depèn de la manera en què cadascú de nosaltres, en el nostre propi treball i vida respongui als reptes d’aquest període de transició i que ara és, precisament perquè tot està canviant, el moment per a l’acció. El futur està per construir i que ens cal un plantejament crític. Vivim en el mateix món, però ens en cal una lectura nova.

La composició de la present tesina sorgeix, doncs, de la necessitat d’adequar el pensament a l’acció, les teories i els coneixements del management a la praxis de les nostres organitzacions.

He estructurat la tesina de la següent manera: una Primera part en la que es proposen una definició conceptual i un marc teòric per a la lectura en clau de management dels espais multidisciplinaris. Una Segona part que descriu, presenta i analitza els espais multidisciplinaris de la ciutat de Barcelona utilitzant com a eina d’anàlisi la Teoria de Sistemes, per tal de definir les característiques comunes a tots ells i interpretar-ne les diferències. En tercer lloc, les Conclusions sintetitzen les principals aportacions i perspectives de la tesina. Finalment, els Apèndixs contenen altres informacions d’interès.


0.2 Objectius de la tesina.


Els principals objectius del present treball són:

  1. Definir i conceptualitzar un model d’organització, el sistema espai multidisciplinari, per a col·lectius de joves professionals i creadors en el context d’una ciutat occidental d’aquest tombant de segle.

  2. Establir un marc teòric des del que aquells emprenedors o col·lectius interessats en crear un espai multidisciplinari puguin abordar la seva problemàtica de gestió i desenvolupament de manera integral.