Aquí tens tota la informació necessària per conèixer en profunditat la Festa de Sant Joan.
s a n t j o a n . o r g
Web monogràfic que inclou una extensa explicació dels elements i símbols més importants de la celebració
Dossier electrònic
Complerta recopil·lació de textos i recursos sobre la festa realitzada pel Servei de Biblioteques de la Diputació de Barcelona
Sant Joan: foc i màgia
Web amb informació sobre símbols, dites, tradicions, refranys i les festes municipi per municipi a les terres de Lleida
Més informació sobre Sant Joan, al directori de festes.org
Malgrat els esforços d'obscures potències domesticadores per acabar amb les fogueres, una de les pràctiques més significatives de la festa de Sant Joan, el foc continuarà cremant als pobles i ciutats de Catalunya i també a molts racons del planeta. Aquest web és una espurna de complicitat, per compartir amb tu tot el que sabem sobre la festa i per animar-te a fer fogueres. Per Sant Joan, cada cruïlla una foguera!
Algú va dir que si es sobrevola amb un avió la nostra geografia la nit de Sant Joan, es poden veure els diferents focs que s'encenen arreu, amb formes, tamanys i sentits diferents: les tradicionals revetlles a la fresca, les baixades de Falles del Pirineu, l'encesa d'eth Aro a la Vall d'Aran, les fogueres en forma de falla d'Alacant, la macro-foguera del Girafoc de Lliçà d'Amunt... Clica aquí per accedir als webs dels diferents tipus de fogueres i focs que es fan, per Sant Joan, a casa nostra.
El costum de construir i encendre fogueres és un ritual ancestral i una característica comuna de moltes festivitats d'arreu del món. Ja sigui per celebrar l'arribada del bon temps, per commemorar determinat aconteixement local o bé, simplement, per escalfar-se quan fa fred, les flames ens han fet costat des de temps immemorials. En l'actualitat es fan fogueres a tot arreu, al llarg de tot l'any i en el marc de ritus i festes ben diverses. N'hi ha de molts tipus, tamanys, formes, materials. Aquí en teniu una bona mostra.