NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dissabte, 20 d'abril de 2024 | Oda    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



400 anys de gegants a Torroella de Montgrí
Informa: Marc Roura, Ajuntament de Torroella de Montgrí
Dijous, 7 de maig de 2009 a les 13:50


Torroella de Montgrí (el Baix Empordà) - La Colla Gegantera de Torroella de Montgrí amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, vol celebrar un seguit d’esdeveniments que, enguany, prenen una dimensió especial.


La primera referència històrica, que tenim de l’existència dels gegants es remunta a l’any 1608 i es troba que en una visita pastoral que va fer el bisbe a la parròquia ja es documenta el gegant i un drac. D’això, doncs, ja en fa més de 400 anys, tot i que és de suposar que a finals del segle XVI la festivitat de Corpus, ja gaudissin de la presència dels gegants.

Des d’aquest moment han anat passejant per Torroella, diferents gegants. Es documenta que a partir del 1628 el Gegant ja gaudeix de la companyia de la Geganta; o bé se sap de l’existència d’una àliga l’any 1638. Amb el temps, la parella dels gegants es fa present també a la Festa Major de Sant Genís i a altres celebracions. Tanta sortida va fer que els gegants s’haguessin de fer de nou en diferents moments. Aquests personatges es refan del tot diferents moments. Els gegants més antics que es conserven, són els que es troben exposats a Can Quintana; són els gegants centenaris datats del 1880. L’any 1948, es construeixen els gegants que surten actualment pels carrers i cercaviles i dels que celebrem els 60 anys.

Un altre motiu de celebració és la declaració de l’Any Joan Amades, per part de l’Associació Cultural que porta el seu nom. Joan Amades ha estat una figura cabdal per la cultura catalana en la elaboració d'uns treballs essencials en tots els àmbits de la cultura tradicional i popular. La Colla Gegantera i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí s’adhereixen al seu homenatge, recordant la seva persona i la seva obra en el conjunt d’actes culturals, didàctics i festius que celebrarem pels carrers de la vila.

L’Esglèsia de Sant Genís, tan relacionada amb la història dels gegants, també celebren els 400 anys de la seva consagració.

Tots aquests esdeveniments es volen celebrar l’alegria i la benvinguda a la cercavila del Gegant i la Gegantessa acompanyats pels cap-grossos, el gegantó i els altres gegants i figures vingudes d’altres contrades. Les colles geganteres participants de les trobades són les de l’Estartit, d’Amer, de Cassà de la Selva, d’Argentona, de la Fal·lera gironina i de La Bisbal d’Empordà, seguint el ritme de la música dels grallers.



La colla gegantera de Torroella de Montgrí està convençuda de l’acceptació dels diferents actes que tindran lloc durant els propers dies:

Divendres 1 de Maig
13.00h – Capella de Sant Antoni
Inauguració de l’exposició “Mostra d’Imaginari festiu català”

Dissabte 2 de Maig
11.00h – Plaça de la Vila
Tallers de Capgrossos

Dissabte 9 de Maig
18.00h – Can Quintana
Presentació del llibre “Bèsties de Festa” amb els autors X. Cordomí, S. Udina i R. Saudell. Val a dir que és la primera presentació a les comarques gironines.

19.30h – Biblioteca Municipal Pere Blasi
Inauguració de l’exposició: “Bestiarium, un passeig per la nostra imatgeria festiva” (exposició cedida per l’Agrupació de Bestiaria  Festiu i Popular de Catalunya)

Dissabte 16 de Maig
20.00h – Sortida del pati de Can Quintana
Cercavila Nocturna amb Gegants i Bèsties de Foc
En acabar els gegants oferiran un ball al interior de l’església de Sant Genís on reposaran fins l’endemà.

Diumenge 17 de Maig
11.30h – Sortida del passeig de l’Església
Cercavila amb totes les figures i colles participants.

Colles participants: L’Estartit, Amer, Cassà de la Selva, Argentona, Fal·lera gironina, La Bisbal d’Empordà i Torroella de Montgrí.


Marc Roura
Àrea de Cultura, Joventut i Festes
Ajuntament de Torroella de Montgrí
972757301


Més informació: http://www.torroella.org

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org