NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Els manairons protagonistes immaterials absoluts de la tercera Jornada de Mitologia Pirinenca
Informa: anònim
Dijous, 25 de juny de 2009 a les 16:44


la Guàrdia d'Ares (Alt Urgell) - La tercera edició de la Jornada de Mitologia Pirinenca ha servit aquest dissabte per visualitzar a la Guàrdia d'Ares (Alt Urgell) un patrimoni cultural immaterial que s'ha anat transmetent de generació en generació al llarg dels segles. Tot i aquesta 'immaterialitat', les llegendes pirinenques han deixat determinats 'testimonis' al llarg de la serralada. Uns dels exemples més destacats són els enigmàtics Tarters dels Manairons.


Per tercer any consecutiu els nens que han assistit a aquesta jornada s'han pogut endur a casa dins un canut de ceràmica alguns manairons, aquests éssers fantàstics que es cullen la nit de sant Joan sota les fulles d'una planta, i als quals podran demanar ajuda.

Despres d'una xerrada sobre mitologia pirinenca amenitzada per l'actuació del grup de música tradicional Baridà Sos Fers, els assistents a la tercera Jornada de Mitologia Pirinenca van fer un berenar-sopar. Aquest àpat els va servir per agafar forces i enfilar-se muntanya amunt en una caminada des de la Guàrdia d'Ares fins als Tarters dels Manairons pel camí vell que duia a Organyà.A les nou de la nit es va fer una visita guiada per l'escriptor Isidre Domenjó a un dels tarters, al voltant del qual el visitant es troba diversos elements al·legòrics de diverses llegendes com ara el pans de Santa Fe, l'arbre dels anells, la finestra de les bruixes o la cabana de moro i el dolmen de Plan Fornesa on s'acaba el recorregut. Domenjó va explicar la llegenda relacionada amb cadascun dels elements, relacionant-la amb la mitologia pirinenca en general. Desprès els actors de TAT Tallers i Accions de Teatre, van representaran la performance 'Anem a plegar manairons'. Per plegar els manairons, els nens i les nenes, duien un canut realitzat per la ceramista Carme Invernon que se'ls havia regalat prèviament. Els nens, que ja saben en que consisteix aquesta acció perquè ja s'ha dut a terme les dues edicions anteriors, l'esperen amb ganes i en gaudeixen molt.

Jornada de Mitologia Pirinenca forma part del projecte 'Viatge al País dels Manairons', un itinerari que transcorre per les Valls d'Aguilar tot seguint les llegendes dels diversos pobles del municipi. Com a fites d'aquest itinerari, el viatger troba sis murals de ceràmica, creats per Carme Invernon, que fan al·lusió a aquestes llegendes. Els punts de màxim interès de l'itinerari són els Tarters dels Manairons de la Guàrdia d'Ares. Es tracta de dues grans acumulacions de rocs situades al mig del bosc. Des del punt de vista científic, els tarters encara no han estat prou estudiats per poder-ne determinar l'origen. Alguns experts apunten a una formació glacial, mentre que altres s'inclinen per la mà de l'home i tindrien a veure amb la cultura megalítica. Ara per ara, però, els tarters de la Guàrdia continuen essent un misteri.

La veu popular però conta que un dia l'amo de cal Feu de la Guàrdia d'Ares anava cap a Organyà amb el seu mosso per la collada del Pillat. A mig camí l'amo es va adonar que s'havia deixat a casa el canut dels manairons, aquells éssers petits i valents que es cullen d'una planta la nit de Sant Joan, sempre que hi hagi lluna vella. L'amo va enviar el seu mosso a buscar el canut a casa, però aquest no se'n va poder estar de tafanejar el canut. El va obrir i a l'instant una rècula de manairons van sortir del canut afal·lerats, demanant-li feina i més feina, i llavors els va demanar que amunteguessin els rocs més grossos que trobessin per tota la muntanya. Als manairons un cop deixats anar se'ls ha de manar feina perquè sinó fan maleses. Els tarters de rocs, sorprenents i fins ara inexplicables, que hi ha al bosc de l'Obaga de la Guàrdia d'Ares en donen testimoni.

FONT: ACN / Salomé Escribà


Més informació: http://www.avui.cat/cat/notices/2009/06/els_manairons_protagonistes_immaterials_absoluts_de_la_terce

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org