NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: País Valencià



Serps, Dracs i Tortugues de foc donaran la benvinguda a l'estiu a Massalfassar.
Informa: Josep Vicent Frechina, Colla de dimonis de Massalfassar
Divendres, 26 de juny de 2009 a les 18:09


Massalfassar (l'Horta Nord) - Ja fa vora una vintena d’anys que Massalfassar (l’Horta Nord) rep l’estiu amb una multitudinària cercavila de foc que reuneix diables, bèsties i música de dolçaina i tabal.


Les activitats s’iniciaran el 26 de juny amb la diada de la Colla de Dimoniets i Dimonietes que realitzarà, cap a les 22:30 i a la plaça de l’església el seu correfoc, amb la serp Sangonereta, com a principal protagonista.



L’endemà, el dissabte 27 de juny, i a partir de les 24:00, tindrà lloc el Gran Correfoc de Sant Joan de la Colla de Dimonis de Massalfassar amb tot el seu bestiari: la gàbia de Llucifer, la diablesa, lo Rat Penat, la Bicicleta de Foc, el Bou Embolat, les dues Serps (Na Miquela i Sangonereta), el Drac Ovidi i la gegantesca tartaruga.

La “tartaruga” de Massalfassar, apel·latiu que al·ludeix al nom tradicional amb què es coneixia la tortuga que treia el gremi dels obrers de vila en totes les processons i seguicis festius del barroc valencià, està tota feta d’alumini i fa deu metres de llargària per dos d’amplària. Al seu interior, una vintena de dimonis la fan avançar, manipulen el seu coll retràctil i encenen centenars de bengales i coets al llarg de tot el recorregut.



En acabar el correfoc hi haurà ball folk amb La Coixinera.


El correfoc de la Colla de Dimonis de Massalfassar


El correfoc és un espectacle pirotècnic de carrer que combina diversos elements de la tradició festiva mediterrània, els orígens del qual es remunten, possiblement, als entremesos medievals.

En concret, el correfoc de la Colla de Dimonis de Massalfassar aplega quatre ingredients bàsics que es poden trobar en moltes altres manifestacions festives tradicionals de la nostra àrea cultural:

- Els dimonis o diables, representació de les forces negatives de la Natura que, trasplantats a la doctrina cristiana, intervenen també en les festes de Sant Antoni de les comarques més septentrionals del País o, amb el nom de momos, en la processó del Corpus de la ciutat de València.

- El bestiari festiu, conformat per una sèrie de figures zoomòrfiques —drac, serp, bou, rat penat, arpella, tortuga— inspirades en la imatgeria tradicional que, des de l’Edat Mitjana si més no, participava en les desfilades i processons de les ciutats i pobles valencians.

- La pirotècnia, sens dubte un dels trets més característics de les festes valencianes, en les seues més diverses formes: castell, mascletà, disparà, despertà, cordà... El correfoc vindria a ser una modalitat controlada d’aquesta darrera: com la cordà, convida a la participació i a la lluita amb el foc, per bé que d’una manera més innòcua.

- La música. El correfoc de la Colla de Dimonis de Massalfassar compta amb una banda sonora original interpretada, amb dolçaina i tabal, pels Dolçainers de Puçol.

Més informació: 686 35 42 44 (Josep Vicent Frechina)



Més informació: www.massalfassar.org

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org