NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Figueres potenciarà la figura de Pep Ventura amb una mostra inèdita
Informa: Anònim
Diumenge, 26 de juliol de 2009 a les 13:20


Figueres (l'Alt Empordà) - La mostra porta per títol “Quan la sardana era un ball de moda: Pep Ventura abans del mite”, que vol donar a conèixer un Pep Ventura al marge del mite creat a l’entorn del músic. El mite de Pep Ventura es va anar bastint i forjant paral·lelament a la invenció i difusió de la sardana com a dansa nacional de Catalunya.


Des de la primera idealització del músic empordanès a la Historia del Ampurdán de Pella i Forgas, la llegenda aconseguí un èxit molt reeixit, sobretot al tombant de segle XX. Les biografies sobre el músic sempre s’han basat, en més o menys mesura, en la imatge romàntica d’un pagès autodidacte, sense solfa, d’infància paupèrrima que, per intercessió de la musa popular, es dedicà a recollir cançons tradicionals catalanes i a inserir-les –salvant-les així de l’oblit– a la sardana, una dansa prehistòrica que arribà a l’Empordà a través de grecs i fenicis.

Imatge

L’exposició temporal "Pep Ventura abans del mite: quan la sardana era un ball de moda "trenca definitivament amb aquest discurs tradicional. Presenta el músic empordanès en el context de la seva època, quan al teatre de la vila hi actuaven companyies italianes d’òpera, els joves republicans ballaven sardanes revolucionàries i les societats corals donaven veu a la classe social obrera. Situa la seva trajectòria professional al bell mig de les transformacions socials i culturals que sotragaren l’Europa del vuitcents i les seves composicions musicals en relació a la nova societat de l’oci i l’espectacle.

L’exposició reuneix en un mateix espai objectes personals de Pep Ventura com la seva tenora –l’instrument que el va fer tan popular arreu de l’Empordà–, i part de les seves partitures manuscrites que en l’actualitat es troben en diferents arxius i museus (Biblioteca Fages de Climent, Biblioteca de Catalunya, Museu de la Música, Biblioteca de l’Orfeó Català…). S’hi exposen alguns objectes únics i altres inèdits, i s’hi poden escoltar diverses sorpreses. Es tracta d’una oportunitat única per copçar el bategar de la Figueres del segle XIX, i una bona ocasió per conèixer un bocí més de la història contemporània de Catalunya.

Font: 9diari



Més informació: http://sonabe.wordpress.com/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org