NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 18 d'abril de 2024 | Perfecte    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Més d’una vintena de companyies i prop de 450 participants a l’Ésdansa 2009
Informa: Anònim, ÉsDansa
Divendres, 14 d'agost de 2009 a les 17:46


Les Preses () - El Festival Internacional de Música i Dansa de Les Preses arriba aquest 2009 a la 27a edició. Amb el temps s’ha consolidat com un dels esdeveniments de cultura tradicional i popular més importants de Catalunya amb una programació i una infraestructura de gran qualitat. L’Ésdansa, entre espectadors, artistes i organització, mou prop de 10.000 persones: més de 8000 espectadors, més de 400 artistes i 200 voluntaris en l’organització. Així, el poble de Les Preses viu, cada mes d’agost, unes jornades de festa on la música i la dansa tradicional són les grans protagonistes.


NOUS REPTES

La marca Ésdansa, ja consolidada, continua aquest any en la línia de renovació iniciada el passat 2008. Ésdansa continua el seu camí per convertir-se en un motor per la creació, la producció i exhibició de la dansa catalana d’arrel tradicional. Tot plegat sense deixar de banda els seus orígens: les propostes internacionals. A més, el certamen vol consolidar noves línies de programació i ampliar el ventall de les propostes que ofereix amb l’objectiu d’obrir-se a nous públics.

APOSTA PEL MONOGRÀFIC – CAVALLETS I MULASSES DE CATALUNYA

Mentre que la gran novetat de l’Ésdansa 2008 va ser el Petit Ésdansa, incorporant una nova proposta dirigida al públic infantil i familiar, l’Ésdansa 2009 vol potenciar una de les cites ja presents a la programació: el Monogràfic.

Els Monogràfics de l’Ésdansa van néixer amb l'objectiu de donar al públic del festival una visió general d'un aspecte concret de la música i la dansa tradicional. Fins ara el Monogràfic es programava en un dia i una hora en concret: el dissabte i al diumenge a la tarda.

En aquesta ocasió el Monogràfic passa a convertir-se en una programació transversal que es distribuirà a la graella de programació de l’Ésdansa. A més es potenciarà el carrer, l’espai per excel·lència de la festa popular i tradicional, entenent-lo com un escenari més del festival.
Tota aquesta programació es dedicarà aquest 2009 als entremesos, en concret als Cavallets i les Mulasses de Catalunya. Al festival s’hi podran veure diferents propostes, amb més de quaranta figures i 200 actuants:

Turcs i cavallets del Seguici Popular de les Festes de Santa Tecla, de    Tarragona.
Cavallets Cotoners del Seguici Popular de Barcelona.
Ball de cavallets, gegants i mulassa de Sant Feliu de Pallerols.
Mulassa i mulassa petita de Valls.
Tutatis Productora amb l’espectacle Cavalls de Menorca.
Mulassa Feixuga del Vendrell.
Ruc de la Granada.

Giramón, educació cultura i esdeveniments, amb un taller de construcció d’un cavallet de pal.
En aquestes propostes convidades trobem tres tipologies del món dels cavallets i mulasses.
D'una banda, la més tradicional, representada, per exemple, amb les formacions de Tarragona o de Sant Feliu de Pallerols.

En segon lloc, la representada en les festes de foc. És el cas de l’agrupació del Vendrell.
Finalment, la que respon a una revisió d'aquest gènere en clau contemporània. Representaran aquest corrent els Cavalls de Menorca.
 
AIGUA – ESTRENA D’UNA NOVA PRODUCCIÓ D’ÉSDANSA 2009

Després que el 2007 el festival produís l’espectacle “La difícil senzillesa –univers musical de Joaquim Serra-“ en motiu de l’Any Serra, aquest 2009 Ésdansa torna a apostar per la producció pròpia.

En aquesta ocasió es presentarà l’espectacle “Aigua” (divendres 21 d’agost a les 22:00h al Recinte Ésdansa), una proposta conjunta de l’Esbart Marboleny, la cantant Mirna i el músic Xavi Múrcia, acompanyats dels músics Guillem Ballaz, Toni Rocosa, Albert Vila i Xarli Olivé. “Aigua” combinarà la música en directe i la dansa, amb una reinstrumentació de diversos materials que pretén convertir les danses en cançons, amb un protagonisme compartit entre la música, la dansa i la veu de la Mirna.

Així Ésdansa continua el seu camí per convertir-se en un espai de creació i difusió de la música i la dansa catalana d’arrel tradicional.

Imatge

PROGRAMACIÓ 2009 – MÚSICA I DANSA


Dissabte 22 d’agost a les 22:00h i diumenge 23 d’agost a les 20:00h al Recinte Ésdansa, a la pista poliesportiva de Les Preses, com ja és habitual s’hi podrà veure una mostra de música i dansa de grups internacionals. En aquesta ocasió vestida amb la dansa i la música de grups de Kènia, Kirghizstan, Equador, República de Benín, Bulgària, Corea del Sud i Eivissa.

Un altre dels espais del festival, ja consolidat i esperat, és la Carpa Ésdansa, un espai dedicat a la música i a la participació. Aquest any s’hi podran escoltar grups com 3 de Xauxa, Marta Rius i Les noves dones de la bella cançó (dijous 20 d’agost a les 22:00h) i Burman Flash (dissabte 22 d’agost a les 00:00h), entre altres. Continua també al programa d’activitats, després de l’èxit de l’any passat, el Petit Ésdansa, que entre les propostes d’aquest any destaca l’espectacle “L’Auca d’en Xesco Boix – 25 anys” amb el Col·lectiu Sopa de Pedres (diumenge 23 d’agost a les 12:00h a l’Espai de Dansa d’Arrel Tradicional).

I aquest any s’afegeixen a la graella de la programació Els cafès del festival a la Carpa Ésdansa. El dissabte i diumenge a les 16:30h tothom qui ho desitgi podrà fer un cafè tranquil·lament tot endinsant-se a diferents cultures d’arreu del món.

Ésdansa està organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de les Preses. Col·laboren Caixa Girona, l'Ajuntament de les Preses, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i INAEM -  Ministerio de Cultura.

Per a més informació:
 
Oficina Ésdansa    972 69 34 85
Espai de dansa d'arrel tradicional, carrer la Fageda, s/n 17178 Les Preses
Jordi Fosas (president del Cercle Marboleny i director del festival). 606 650 998
info@esdansa.cat


Més informació: http://www.esdansa.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org