NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 29 de març de 2024 | Segon    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



El Ball de Bastons d'Igualada, una tradició centenària recuperada
Informa: Anònim, Ball de Bastons d’Igualada
Dijous, 20 d'agost de 2009 a les 11:31


Igualada (Anoia) - El Ball de Bastons era una de les danses més importants que es feien per les festes del Corpus d’Igualada. Ben aviat varen començar a prendre part en la Festa Major. Anomenat ja al segle XVII en documents oficials i desaparegut fa pràcticament un segle, aquest any un grup d’Igualadins s’ha proposat recuperar la formació i l’Ajuntament acollirà aquesta tarda la presentació oficial al saló de sessions.


El Ball de Bastons d’Igualada

La primera notícia que en tenim és de l’any 1687, però segurament feia un parell de generacions que existia. Per tant, és el més antic de la demarcació i apareix documentat abans que colles tant importants com les de Vilafranca, Masquefa, El Vendrell, l’Arboç, Sant Quintí de Mediona, Oló, Artés, Solsona... Així doncs, 322 anys després, una associació sense ànim de lucre i composta per un grup d’igualadins ha decidit recuperar-lo, entenent que és un dels elements del seguici del qual podem estar orgullosos.

El Ball d’Igualada no forma part de cap tradició concreta, sinó que resta a cavall dels estils del Penedès i del Bages, cosa que el fa molt interessant dins el conjunt dels bastons catalans.


El Ball recuperat

La recuperació d’enguany s’ha fet amb la major cura possible, tenint en compte les melodies originals conegudes i que li eren pròpies i, sobretot, tenint en compte les fotografies històriques que de la colla antiga es conserven. Malauradament, no hem pogut recórrer a fonts orals donat que el record era ja esborrat del tot, ja que des de 1921 les colles que venien a Igualada per la Festa Major eren forànies, cosa que va fer valer molt més el gust pel model de balls de bastons propi del Penedès. Ens hem centrat, per tant, en les fonts escrites i la memòria gràfica, sovint guardada en cases particulars.

El vestuari constitueix també un intent de recrear aquells dansadors gremials, amb camals de cascavells, faldilleta vermellosa, la faixa contrastada, el corbatí o el mocador, espardenyes blanques i el barret especial, a manera de record del casc dels guerrers, guarnit de cintes de colors vius. El criteri no ha sigut arqueològic, sinó que s’ha intentat entendre un concepte i aplicar-lo amb la major elegància possible; tenint en compte, a més de l’estil penedesenc, les riques tradicions de la Catalunya Central.

Els instruments que sonen els balls del nostre Ball són el violí i el flabiol, ja que tenim constància que així era des de mitjan segle XIX.

Exposició al carrer


Podeu trobar més informació sobre la recuperació d'aquest ball i documents antics sobre la història del Ball de Bastons en la petita mostra que hi ha exposada als aparadors de l'antiga merceria Vidal, al carrer de l'Argent fent cantonada amb la Plaça de l'Ajuntament.

Des d’aquesta festa Major el Ball de Bastons d’Igualada s’incorpora al seguici popular, compartint espai amb les altres colles de gegants, dracs, diables, capgrossos, bastoners, grallers, tabals i l’Àguila.

Bona Festa Major
Ball de Bastons d’Igualada



Més informació: http://www.anoiadiari.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org