NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 19 d'abril de 2024 | Gai    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Aquest dimarts s'inaugura a Reus l'Exposició EL FOC FESTIU
Informa: manel, Rebombori Digital
Dissabte, 5 de setembre de 2009 a les 23:21


Barcelona (el Barcelonès) - El proper dimarts 8 de setembre a les 8 del vespre la Diputació de Tarragona inaugura a Reus una exposició sobre el foc festiu a les comarques de Tarragona i de les Terres de l'Ebre.


Imatge

Darrerament s’ha tendit a identificar el foc festiu únicament amb la pirotècnia. Aquesta exposició evidencia una riquesa molt més plural. El foc se’ns ofereix amb tipologies múltiples, que han permès la coexistència de ritus atàvics autòctons i de progressius préstecs culturals empeltats en la tradició per solidificar-la.

Paradoxalment, som inserits en un context legislatiu en què la darrera directiva europea sobre pirotècnia no ha tingut en compte la diversitat d’Europa. Les riberes mediterrànies han mantingut uns usos i diàlegs amb els artificis pirotècnics, absolutament diferents dels del nord. Per això, emfasitzem els seus valors patrimonials.

El fet que la UNESCO hagi establert com línia prioritària la preservació i revitalització del patrimoni immaterial –com les tradicions i les festes-, fins el punt d’aprovar el 2003 la Convenció per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, ha de revaloritzar-lo i protegir-lo contra processos globalitzadors i accelerats de transformació que posen en perill la continuïtat, la intimitat i l’originalitat intrínseques.

Tampoc  no volem oblidar les pràctiques i els ritus que els nostres avantpassats van celebrar en les diferents festes de l’any, i que avui romanen en la memòria oral. Records de ninots d’espígol a la serralada, temptacions antonianes a la vora del riu, teieres que espetegaven en les nits gelades de l’hivern, tenebraris salmòdics, àspids i grius ferotges, galejadors de pólvora, fuades de jotes foguejades... teixiren el paisatge d’una festa autòctona i meravellosa que encara perviu en el record –de vegades afeblit- de vells informants.

Tot aquest imaginari col·lectiu és servit en l’itinerari pel foc festiu que podreu veure en l'exposició, amb la voluntat de servei a les persones i a les comunitats que un bon dia puguin necessitar un mirall en el qual reconèixer-se i identificar-se com a poble, vila o ciutat.

L'exposició ha estat comissariada per Jordi Bertran i hi han participat els fotògrafs Rafael López-Monné, Sergi Masip, Olívia Molet, Salvador Palomar, Juanpe Rodríguez, Fotografia Ramper, Ramon Saumell i Pele Viader.

Exposició el Foc Festiu
Del 8 al 26 de setembre de 2009
Palau Bofarull (carrer de Llovera, 15)
Reus (el Baix Camp)

Aquesta exposició tindrà un caràcter itinerant


Més informació: http://www.dipta.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org