NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dimecres, 24 d'abril de 2024 | Pere Ermengol    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



La Riera de Gaià celebra el Bicentenari de la Santa Creu
Informa: pau, Agrupació de Balls Populars
Dijous, 10 de setembre de 2009 a les 12:56


la Riera de Gaià (el Tarragonès) - El proper dilluns, la Riera es vestirà de festa grossa. Ja ho fa cada any el 14 de setembre en commemoració de Santa Creu, l’advocació escollida ara fa dos-cents anys per eradicar una epidèmia que el poble estava passant. Enguany, però, ho fa de forma especial ja que s’escau la celebració el Bicentenari del vot de poble.


Emmarcat en aquesta celebració, l’Agrupació de Balls Populars de la Riera hi representarà un cop més el Ball de Santa Creu, ball parlat escrit per Salvador Solé i estrenat el 1909 en el marc de la celebració del primer centenari del vot de poble. El Ball relata els fets succeïts el 1809, des dels primers casos de la malaltia i fins la curació miraculosa de l’epidèmia.
 
Imatge

D’ençà de la primera representació esmentada en el programa del 1908, no trobem cap altra posada en escena fins el 1984, quan el Teatre del Pou – Grup Escènic de la Riera el representà en motiu del 175è aniversari de la festa. Des d’aquest moment, trobem noves representacions el 1989 i el 1994, totes elles dutes a terme pel mateix grup de teatre rierenc. En aquest període, si bé el 1984, es seguí el text original i es representà entre la Plaça i l’interior de l’església, a partir del 1989 s’incorporen noves escenes al ball, escenes que recreen costums i tradicions del camp, i la representació passa a fer-se sobre l’escenari del Casal Rierenc.
 
Serà l’any 2004, quan l’Agrupació de Balls Populars de la Riera, es proposi de dur-lo a terme. En aquest cas, i junt amb antics actors del Teatre del Pou, presenten una nova versió tornant al text original, i partint de la concepció escènica i dramatúrgia més pròpia dels balls parlats. Tot i aquesta voluntat de retorn a l’origen, s’hi incorporaren alguns petits detalls i elements de caire simbòlic: cant dels Goigs, o coreografies i quadres plàstics a partir de la forma de la creu.
 
Aquest any 2009, coincidint amb el Bicentenari, doncs, l’Agrupació de Balls Populars de la Riera, torna a presentar el Ball de Santa Creu. Serà el proper diumenge dia 13, vigília de la festa. Se’n faran dues representacions, a les 20 i a les 22h i seran a l’Església de Santa Margarida de  la Riera de Gaià.


Més informació: http://larieradegaia.bloc.cat

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org