NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Divendres, 27 de novembre de 2020 | Beat Ramon Llull    cerca       subscriu-te   
Notícies: CatalunyaLa Fira Mediterrània anuncia unes jornades professionals internacionals
Informa: anònim, Fira Mediterrània
Dimarts, 6 d'octubre de 2009 a les 0:04


Manresa (el Bages) - La Fundació Fira Mediterrània de Manresa ha anunciat les tres jornades professionals que ha programat amb motiu de la dotzena edició del certamen. Amb un marcat caràcter internacional, les jornades tractaran l’eix de la Fira 2009 –tradició i modernitat, a més de l’actualitat sobre la transposició de la directiva europea de pirotècnia i experiències de programació procedents d’Itàlia.


La 12ª Fira Mediterrània comptarà amb trenta-cinc ponents que participaran en les diferents xerrades i taules rodones que s’han organitzat per a les tres primeres jornades del mercat, els dies 5, 6 i 7 de novembre. Els conferenciants procedeixen de diferents països, com Grècia, Itàlia, Líban, Marroc i el Regne Unit, a més de diferents territoris de l’Estat espanyol, com Catalunya, el País Valencià, Euskadi i Madrid, per la qual cosa aquestes seran les jornades professionals més internacionals en tota la trajectòria del certamen manresà. Directors artístics, gestors culturals, periodistes, empresaris i responsables de l’administració pública, es donaran cita en tres jornades diferenciades.
 
La jornada d’un abast més ampli és la dedicada a la interrelació entre tradició i modernitat, fil conductor d’aquesta dotzena Mediterrània sota la batuta de l’artista i compositor valencià Carles Santos. Hi participaran destacades personalitats dels àmbits de les arts escèniques, el pensament, la música i les xarxes artístiques internacionals per analitzar i debatre si les arrels i la contemporaneïtat són conceptes antagònics o realment es retroalimenten. La jornada permetrà aglutinar els diferents sectors del món de l’espectacle al voltant de la Fira i interrelacionar el pensament amb el marc natural de la FiraMediterrània de Manresa, és a dir, el mercat artístic. Entre els ponents sobresurten la periodista i escriptora Patrícia Gabancho; el Premi Nacional de Cultura Popular 2009 Bienve Moya; el director artístic italià del Circo e dintorni Alessandro Serena, que ha protagonitzat l’espectacle inaugural del Festival Grec de Barcelona 2009; el periodista musical de la BBC britànica, Philip David Ellwand; la també britànica i directora del Festival X.TRAX de Manchester Maggie Clarke; els periodistes catalans Jordi Bianciotto de El Periódico i Lluís Gendrau del Grup Enderrock; el director de Turisme i Festes i de l’Ajuntament de Bilbao Gonzalo Olabarría, i el director del Festival de Músiques Sacres de Fès (Marroc) Gerard Kurdjian.
 
Aquesta jornada compta amb la coorganització del KRTU de la Generalitat de Catalunya, que estarà representat per Vicenç Altaió, i de l’Oficina de Difusió de la Diputació de Barcelona, així com amb la col·laboració de l’Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya i de la Diputació de Tarragona.
 
L’actualitat de la transposició pirotècnica
 
Quan el Parlament Europeu va aprovar la Directiva 2007/23/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 23 de maig de 2007, sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics, només va tenir en compte les lògiques internes predominants en els estats no mediterranis d'Europa. Per a un suec o per a un alemany, la tradició pirotècnica és estrictament la del castell de focs artificials, disparat per professionals. En l'àrea mediterrània, territoris com el País Valencià, Andalusia, Itàlia −amb Nàpols i Sicília al capdavant−, Malta o Catalunya gaudeixen d'una tradició pirotècnica molt antiga i molt diferent, tant a nivell professional com per part de col·lectius amateurs hereus de l'ús que els gremis feien dels anomenats 'focs grecs' en les festes populars de tot el cicle anual.
 
La tardor passada esclatava una polèmica important que evidenciava que caldria treballar de valent perquè la transposició de la normativa europea a casa nostra no posés en perill les festes tradicionals. Entitats i institucions han treballat per fer-ho possible. En la jornada tècnica immersa dins la 12ª Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc el matí del divendres 6 de novembre, s'avançaran els resultats i la situació a dos mesos vista de l'entrada en vigor de la transposició. Els ponents seran la pirotècnica Izaskun Astondoa, de la centenària pirotècnia Astondoa, d'Euskadi, que ha seguit en primera línia tot el procés europeu i estatal, i el manresà Ramon Fontdevila, que ostentarà la participació institucional de la Generalitat de Catalunya.
 
Les fires d’arts escèniques també vindran
 
La tercera jornada professional analitzarà una experiència italiana rellevant en el marc de la cultura d’arrel, concretament la de la Rete Italiana di Cultura Popolare. Aquesta entitat vetlla per la innovació, recerca i revalorització de la cultura popular i dels béns immaterials i que està integrada pel Fetival delle Province i pel Festival Internazionale dell’Aralita’ Popolare. El ponent serà el seu director, Antonio Damasco.
 
La jornada que tindrà lloc dissabte 7 de novembre s’emmarca dins les trobades internacionals que organitza la Coordinadora de Fires d'Arts Escèniques de l'Estat espanyol (COFAE). Aquesta entitat actualment reuneix tretze certàmens teatrals de l'Estat espanyol, entre ells la Fira de teatre al carrer de Tàrrega i la Fira Mediterrània de Manresa. Els seus objectius són els de promoure la coordinació, comunicació i col·laboració entre les diferents fires d'arts escèniques de l'estat i establir mecanismes de cooperació amb altres entitats d'iniciatives similars.


Més informació: http://www.firamediterrania.cat/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   

Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2020 festes.org