NOTICIES

NOTICIES
Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Franja de Ponent
Catalunya Nord

CALENDARI

CALENDARI
Festes Hivern
Festes Primavera
Festes Estiu
Festes Tardor
Festes Tot l'any

ECOSISTEMA

ECOSISTEMA
Protagonistes
Proveïdors
Institucions
Cultura popular
Autors

MEDIATECA

MEDIATECA
Llibres
Audio / CD
Vídeo / DVD
Articles
Revistes

ALTRES CULTURES

ALTRES CULTURES
Festes del món
Etnografia Comparada
Nouvingudes
Webs temàtics

PROPOSTES

PROPOSTES
Monogràfics
Exposicions
Recerques

PARTICIPAR

PARTICIPA
Afegir un enllaç
Afegir una festa
Fer una donació
Subscripció

FESTES.ORG

FESTES.ORG
Què és
Qui som
Publicitat
Contacte
Español/English
Dijous, 25 d'abril de 2024 | Marc    cerca       subscriu-te   
Notícies: Catalunya



Especialistes, artistes, professionals i fallers parlaran de l’autoria i la creació en les Falles
Informa: Anònim, Associació d’Estudis Fallers
Diumenge, 15 de novembre de 2009 a les 23:15


València (l'Horta) - Enguany, les converses "Les Falles, a la Nau" abordaran, els dies 23 i 24 de novembre, la situació dels drets d’autor i la propietat intel·lectual en la festa fallera.


L’evolució i les transformacions experimentades per les Falles l’han convertida en una festa moderna i complexa, tant des del punt de vista de l’organització com de la gestió. Eixa situació ha donat lloc a la realització de múltiples activitats al llarg de l’any, algunes de les quals han generat, amb el pas del temps, una certa professionalitat. Així, han anat sorgint tasques especialitzades, com ara les que duen a terme il·lustradors, dissenyadors, guionistes i poetes, entre d’altres, que cedeixen al món faller (amb contraprestació econòmica o sense) part del seu treball.
 
Per això, enguany les converses Les Falles, a la Nau centraran la seua mirada en la situació de la propietat intel·lectual i la gestió dels drets d’autor en la festa fallera. Així, es parlarà de com respectar la llei en un context on es pot trobar un alt grau de creativitat i treball intel·lectual al costat de l’amateurisme.
 
Imatge

Publicacions basades majoritàriament en la reproducció d’esbossos, venda de fotografies i audiovisuals dels monuments, llibrets que arrepleguen premis, marxandatge amb logotips i imatges, guions... Tot un seguit de treballs pels quals es cobra una quantitat econòmica que a priori no reverteix en l’autor. Però hauria de ser així?
 
Com funcionen les falles a l’hora de reproduir textos i material gràfic aliens a les seues publicacions? Són conscients que haurien de tindre, almenys, una autorització expressa de l’autor o del propietari dels drets? Arriben sempre a assabentar-se els autors que una obra seua està sent reproduïda en un llibret de falla? Se cita sempre l’autoria? Però, a més, mitjans de comunicació escrits o pàgines web publiquen esbossos i fotografies en el seu espai de negoci. Haurien de pagar per reproduir eixes imatges necessàries per a vendre les seues publicacions? Es poden reclamar drets de reproducció per unes instal·lacions artístiques plantades en l’espai públic?
 
Enguany les converses Les Falles, a la Nau plantejaran tots estos temes en dos taules redones centrant-se en dos casos concrets: el monument faller i la creació literària.
 
En la primera sessió, prevista per al dilluns 23 de novembre i titulada “Art al carrer: artistes fallers i drets d’autor”, prendran part Carlos Corredera (il·lustrador), Salomé Cuesta (professora de la Facultat de Belles Arts de la UPV), Vicent Lorenzo (artista faller), Carlos Ortín (membre de l’Associació Professional d’Il·lustradors Valencians) i Moisés Domínguez (periodista de Levante-El Mercantil Valenciano), tots ells moderats per Joan Castelló (periodista i membre de l’Associació d’Estudis Fallers).
 
En la segona sessió, convocada per al dimarts 24 de novembre i titulada “Lletres per a falles: creació literària i drets d’autor”, participaran Antonio Martínez Bodí (assessor jurídic de la SGAE), Hernán Mir (faller), Josep Ombuena (delegat de Cultura de la Junta Central Fallera) i Jesús Peris (Universitat de València), , tots ells moderats per Fernando Morales (periodista i membre de l’Associació d’Estudis Fallers).
 
Les dos sessions es faran a les aules de la tercera planta de l’edifici de La Nau de la Universitat de València (c/ Universitat, 2), els dies 23 i 24 de novembre, a les 19.30 hores.
 
Des de l’any 2005 el Fòrum de Debats de la Universitat de València, la Junta Central Fallera i el Gremi d’Artistes Fallers, amb la coordinació de l’Associació d’Estudis Fallers, convoquen les converses Les Falles, a la Nau. Any rere any les converses es van consolidant com una mena d’observatori faller, que aglutina i posa en contacte franc els diversos agents socials implicats en la festa fallera. En anys anteriors, les converses Les Falles, a la Nau han tractat diversos aspectes relacionats amb la festa, com ara l’art faller en l’espai públic (2005), les Falles com a patrimoni cultural (2006), la sostenibilitat de la festa (2007) o la dimensió econòmica de les Falles (2008).
 
En esta edició de les converses Les Falles, a la Nau col·laboren també la Universitat Politècnica de València, la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, el Museu Valencià d’Etnologia de la Diputació de València i la Interagrupació de Falles de València.
 
 
Per a més informació, podeu telefonar a:
 
Gil-Manuel Hernández          96 382 84 57
                                         96 326 33 98
                                         649 62 89 04


Més informació: http://estudisfallers.fallas.com/

    Més notícies
   imprimir compartir:   Facebook  google buzz  Twitter   









Festes.org Associació Cultural Rebombori Digital Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura Botarga Produccions S.L
peu
A Internet des del 03-1999 versió 4.2 estrenada el 02-2011
Estem en construcció permanent - Actualitzacions RSS RSS
Llicència de Creative Commons
Aquesta obra està subjecta a una llicència de Reconeixement-NoComercial-CompartirIgual 4.0 Internacional de Creative Commons
Crèdits del web · Avís legal · Política de privadesa · Ús de galetes · Contacte
© 1999-2024 festes.org